Jump to content

Zogjtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Aves)

Zogjtë
Klasifikimi shkencor e
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Dega: Amniota
Dega: Sauropsida
Dega: Avemetatarsalia
Klasa: Aves

Zogjtë (latinisht: Aves) janë kurrizorë tetrapodë me krahë që i përkasin kladës së dinozaurëve. Egzistojnë më shumë se 10 000 lloje zogjësh (prej të cilëve gati gjysma janë të rendit të harabelorëve -- Passeriformes), shumë të ndryshëm si nga ekologjia e tyre po ashtu edhe nga sjellja, secili prej tyre ka një grup të përbashkët të karakteristikave të dukshme që i mundëson grupimin, në veçanti pendët, një sqep, një bisht të shkurtër, dy krahë për fluturim dhe dy këmbë.Gjithashtu, janë të gjithë oviparë, që do të thotë bëjnë vezë të mbshtjelluar me një levozhgë të fortë.