Modulimi i amplitudës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Animation of audio, AM and FM modulated carriers.
Figura 1: Një sinjal audio (lart) mund të bartet nga një sinjal bartës duke përdorur metodat MA ose MF.

Modulimi i amplitudës ( MA ) është një teknikë modulimi e përdorur në komunikimin elektronik, më së shpeshti për transmetimin e mesazheve me valë radio . Në modulimin e amplitudës, amplituda (madhësia e sinjalit) e valës ndryshon në përpjesëtim me atë të sinjalit të mesazhit, siç është një sinjal audio . Kjo teknikë është në kontrast me modulimin e këndit, në të cilin ose frekuenca e valës bartëse ndryshon, si në modulimin e frekuencës, ose faza e saj, si në modulimin e fazës.

MA ishte metoda më e hershme e modulimit e përdorur për transmetimin e audios në transmetimet radiofonike. Ai u zhvillua gjatë çerekut të parë të shekullit të 20-të duke filluar me eksperimentet radiotelefonike të Roberto Landell de Moura dhe Reginald Fessenden në vitin 1900. [1] Kjo formë origjinale e MA quhet nganjëherë modulimi i amplitudës së brezit të dyfishtë ( DSBAM ), sepse metoda standarde prodhon breza anësore në të dyja anët e frekuencës së bartësit. Modulimi me një brez të vetëm përdor filtrat e brezit për të eliminuar një nga brezat anësor dhe ndoshta sinjalin bartës, i cili përmirëson raportin e fuqisë së mesazhit me fuqinë totale të transmetimit, redukton kërkesat e trajtimit të fuqisë së përsëritësve të linjës dhe lejon përdorimin më të mirë të gjerësisë së brezit të mjedisit të transmetimit.


MA mbetet në përdorim në shumë forma të komunikimit përveç transmetimit MA : radio me valë të shkurtra, radio amatore, radio me dy drejtime, radio avionësh VHF, radio e qytetarëve dhe në modemët kompjuterikë në formën e QAM .

  1. ^ "Father Landell de Moura : Radio Broadcasting Pioneer : FABIO S. FLOSI : UNICAMP – University of Campinas, State of São Paulo" (PDF). Aminharadio.com. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. Marrë më 15 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)