Mosbarazimi i Çebishevit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

teorinë e probabilitetit, mosbarazimi i Çebishevit (i quajtur edhe mosbarazimi Bienaymé–Çebishevit ) garanton që, për një klasë të gjerë shpërndarjesh probabiliteti, jo më shumë se një sasi e caktuar e vlerave mund të jetë më shumë se një largësi të caktuar nga mesatarja . Në mënyrë të veçantë, jo më shumë se e vlerave të shpërndarjes mund të jetë ose më shumë shmangie standarde larg mesatares (ose në mënyrë të njëvlershme, të paktën e vlerave të shpërndarjes janë më pak se devijime standarde larg mesatares). Rregulli shpesh quhet teorema e Çebishevit, në lidhje me gamën e shmangieve standarde rreth mesatares, në statistika. Mosbarazimi ka dobi të madhe sepse mund të zbatohet për çdo shpërndarje probabiliteti në të cilën përcaktohen mesatarja dhe varianca. Për shembull, mund të përdoret për të vërtetuar ligjin e dobët të numrave të mëdhenj .

Përdorimi praktik i tij është i ngjashëm me rregullin 68–95–99.7, i cili zbatohet vetëm për shpërndarjet normale . Mosbarazimi i Çebishevit është më i përgjithshëm, duke deklaruar se një më e pakta 75% e vlerave duhet të gjëndet brenda dy shmangieve standarde të mesatares dhe 88.89% brenda tre devijimeve standarde për një gamë të gjerë shpërndarjesh të ndryshme probabiliteti . [1] [2]

Pohimi probabilist[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Le të jetë (e integrueshme) një ndryshore e rastit me variancë të fundme jo zero (dhe si rrjedhojë vlerën e pritur ). [3] Atëherë për çdo numër real ,

Vetëm rasti është i dobishëm. Kur anën e djathtë dhe mosbarazimi është i parëndësishëm siç janë të gjitha probabilitetet ≤ 1.

Si shembull, duke përdorur tregon se probabiliteti që vlerat qëndrojnë jashtë intervalit nuk e kalon . Në mënyrë të njëvlershme, kjo nënkupton që probabiliteti i vlerave që qëndrojnë brenda intervalit (dmth "mbulimi" i tij) është të paktën .

Për shkak se mund të zbatohet për shpërndarje krejtësisht arbitrare me kusht që ato të kenë një mesatare dhe variancë të kufizuar të njohur, mosbarazimi në përgjithësi jep një kufi të dobët në krahasim me atë që mund të nxirret nëse dihen më shumë aspekte rreth shpërndarjes së përfshirë.

k Min. % brenda k devijimeve standarde nga mesatarja Maks. % përtej k devijimeve standarde nga mesatarja
1 0% 100%
√ 2 50% 50%
1.5 55,56% 44.44%
2 75% 25%
2 √ 2 87.5% 12.5%
3 88,8889% 11,1111%
4 93,75% 6,25%
5 96% 4%
6 97,2222% 2,7778%
7 97,9592% 2.0408%
8 98,4375% 1,5625%
9 98,7654% 1.2346%
10 99% 1%

Shembull[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Supozoni se zgjedhim rastësisht një artikull gazete nga një burim me një mesatare prej 1000 fjalësh për artikull, me një shmangie standarde prej 200 fjalësh. Më pas mund të dalim në përfundimin se probabiliteti që ai ka ndërmjet 600 dhe 1400 fjalë (dmth. brenda k = 2 shmanige standarde nga mesatarja) duhet të jenë të paktën 75%, sepse nuk ka më shumë se shans që të jesh jashtë saj, nga mosbarazimi i Çebishevit. Por nëse dimë që shpërndarja është normale, mund të themi se ka 75% mundësi që numri i fjalëve është mes 770 dhe 1230 (pra një kufi më i ngushtë).

Shtesat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Janë zhvilluar disa zgjerime të mosbarazimit të Çebishevit.

Mosbarazimi i Selbergut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Selbergu derivoi një përgjithësim për intervale arbitrare.[4] Supozoni se është një rv me pritje matematike dhe variancë . Mosbarazimi i Selbergut pohon [5] se

Kur , mosbarazimi reduktohet në atë të Çebishevit. Këto janë kufijtë më të mirë që dimë.[6]

Kufij të mprehtë (të ngushtë)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosbarazimi i Çebishevit është i rëndësishëm për shkak të zbatueshmërisë së tij në çdo shpërndarje (me variancë dhe mesatare). Si rezultat i përgjithësimit të tij, mund të mos japë (dhe zakonisht nuk jep) një kufi aq të mprehtë sa metodat alternative që mund të përdoren nëse dihet shpërndarja e ndryshores së rastit. Për të përmirësuar mprehtësinë e kufijve të siguruar nga mosbarazimi, janë një sërë metodash; për një rishikim shih p.sh. [5] [7]

Mosbarazimi i Cantellit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mosbarazimi i Cantellit [8] për shkak të Francesco Paolo Cantelli thotë se për një ndryshore reale të rastit ( ) me mesatare ( ) dhe variancë ( )

ku a≥ 0.

Ky mosbarazim mund të përdoret për të vërtetuar një variant të vetëm të pabarazisë së Çebishevit me k > 0

Një zbatim: largësia midis mesatares dhe medianës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Varianti i njëanshëm mund të përdoret për të vërtetuar deklaratën se për shpërndarjet e probabilitetit që kanë një pritje matematike dhe një medianë, mesatarja dhe mediana (mesorja) nuk mund të ndryshojnë kurrë nga njëra-tjetra me më shumë se një devijim standard . Për ta shprehur këtë në simbole, le të jenë μ, ν dhe σ përkatësisht mesatarja, mediana (mesorja) dhe devijimi standard. Atëherë,

Nuk ka nevojë të supozohet se varianca është e fundme sepse ky mosbarazim është i vërtetë në mënyrë të triviale nëse varianca është e pafundme.

Prova është si më poshtë. Për k = 1 në deklaratën për pabarazinë e njëanshme marrim:

Duke ndryshuar shenjën e dhe të , marrim

Meqë mediana është sipas përkufizimit çdo numër real m që plotëson pabarazitë

Pabarazia e Gausit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1823 Gausi tregoi se për një shpërndarje me një modë unike në zero, [9]

  1. ^ Kvanli, Alan H.; Pavur, Robert J.; Keeling, Kellie B. (2006). Concise Managerial Statistics. cEngage Learning. fq. 81–82. ISBN 9780324223880. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Chernick, Michael R. (2011). The Essentials of Biostatistics for Physicians, Nurses, and Clinicians. John Wiley & Sons. fq. 49–50. ISBN 9780470641859. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Feller, W., 1968. An introduction to probability theory and its applications, vol. 1. p227 (Wiley, New York).
  4. ^ Selberg, Henrik L. (1940). "Zwei Ungleichungen zur Ergänzung des Tchebycheffschen Lemmas" [Two Inequalities Supplementing the Tchebycheff Lemma]. Skandinavisk Aktuarietidskrift (Scandinavian Actuarial Journal) (në gjermanisht). 1940 (3–4): 121–125. doi:10.1080/03461238.1940.10404804. ISSN 0346-1238. OCLC 610399869.
  5. ^ a b Godwin, H. J. (shtator 1955). "On Generalizations of Tchebychef's Inequality". Journal of the American Statistical Association (në anglisht). 50 (271): 923–945. doi:10.1080/01621459.1955.10501978. ISSN 0162-1459. Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Godwin55" defined multiple times with different content
  6. ^ Conlon, J.; Dulá, J. H. "A geometric derivation and interpretation of Tchebyscheff's Inequality" (PDF). Marrë më 2 tetor 2012. {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Savage, I. Richard. "Probability inequalities of the Tchebycheff type." Journal of Research of the National Bureau of Standards-B. Mathematics and Mathematical Physics B 65 (1961): 211-222
  8. ^ Cantelli F. (1910) Intorno ad un teorema fondamentale della teoria del rischio. Bolletino dell Associazione degli Attuari Italiani
  9. ^ Gauss C. F. Theoria Combinationis Observationum Erroribus Minimis Obnoxiae. Pars Prior. Pars Posterior. Supplementum. Theory of the Combination of Observations Least Subject to Errors. Part One. Part Two. Supplement. 1995. Translated by G. W. Stewart. Classics in Applied Mathematics Series, Society for Industrial and Applied Mathematics, Philadelphia