Muhabeti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Muhabeti është një lloj ligjërimi jozyrtar që nuk mbulon asnjë temë funksionale të bisedës ose ndonjë transaksion që duhet të trajtohet.[1] Në thelb, është një bisedë e sjellshme për gjëra të parëndësishme.

Qëllimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht se duket se ka pak qëllim të dobishëm, bisedat e vogla janë një ritual lidhjeje dhe një strategji për menaxhimin e distancës ndërpersonale.[2] Ai shërben shumë funksione për të ndihmuar në përcaktimin e marrëdhënieve midis miqve, kolegëve dhe njohjeve të reja. Në veçanti, i ndihmon të njohurit e rinj të eksplorojnë dhe kategorizojnë pozicionin shoqëror të njëri-tjetrit.

Nevoja për të përdorur biseda të vogla varet nga natyra e marrëdhënies midis njerëzve që bëjnë bisedën. Çiftet në një marrëdhënie intime mund të sinjalizojnë nivelin e tyre të afërsisë nga mungesa e bisedave. Ata mund ta pranojnë qetësisht heshtjen në rrethana që do të ishin të pakëndshme për dy njerëz që ishin vetëm miq të rastësishëm.[3]

Në situatat e vendit të punës, bisedat e vogla priren të ndodhin kryesisht midis punëtorëve në të njëjtin nivel, por mund të përdoren nga menaxherët si një mënyrë për të zhvilluar marrëdhëniet e punës me stafin që raporton tek ata. Shefat që u kërkojnë punonjësve të tyre të punojnë jashtë orarit mund të përpiqen t'i motivojnë ata duke përdorur biseda të vogla për të ulur përkohësisht diferencën e tyre në status.[4]

Balanca midis bisedës funksionale dhe bisedave të vogla në vendin e punës varet nga konteksti dhe ndikohet gjithashtu nga fuqia relative e dy folësve. Zakonisht është eprori ai që e përcakton bisedën, sepse ata kanë fuqinë për të mbyllur muhabetin dhe "të merren me punë".[5]

Temat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Temat e bisedave të vogla në përgjithësi janë më pak të rëndësishme sesa funksioni i tyre social.[6] Tema e zgjedhur zakonisht varet nga çdo marrëdhënie para-ekzistuese midis dy njerëzve dhe rrethanat e bisedës. Në secilin rast, dikush që fillon një bisedë të vogël do të priret të zgjedhë një temë për të cilën mund të marrë një njohuri të përbashkët të sfondit, për të parandaluar që biseda të jetë shumë e njëanshme.[5]

Temat mund të përmblidhen si të drejtpërdrejta ose të tërthorta. Temat e drejtpërdrejta përfshijnë vëzhgime personale si shëndeti ose pamja. Temat jo të drejpërdrejta i referohen një konteksti të situatës, siç janë lajmet e fundit, ose kushtet e situatës komunikuese. Disa tema konsiderohen të jenë "të sigurta" në shumicën e rrethanave.[7]

Dallimet kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bisedat e vogëla ndryshon nga vendi në vend dhe nga njerëzit nga njerëzit. Për shembull, evropianët e jugut thuhet se janë shumë të mirë në përdorimin e shumë fjalëve për të përcjellë shumë pak informacion.[8]

Gjithashtu, rregullat dhe temat e bisedave të vogla mund të ndryshojnë shumë ndërmjet kulturave. Moti është një temë e zakonshme në rajonet ku klima ka ndryshime të mëdha dhe mund të jetë e paparashikueshme. Pyetjet rreth familjes janë të zakonshme në disa vende aziatike dhe arabe. Në kulturat ose kontekstet që janë të orientuara nga statusi, si Kina, Amerika Latine dhe Japonia, bisedat e vogla midis njohjeve të reja mund të shfaqin shkëmbim pyetjesh që mundësojnë kategorizimin social të njëri-tjetrit.

Dallimet midis anëtarëve të grupeve të ndryshme kulturore në aspekte të qëndrimeve të tyre ndaj bisedave të vogla dhe mënyrave të trajtimit të situatave të bisedave të vogla konsiderohen të jenë të rrënjosura në perceptimin e tyre të rrënjosur sociokulturor të marrëdhënieve ndërpersonale. Në shumë kultura evropiane është e zakonshme të diskutohet moti, politika. ose ekonomia, megjithëse në disa vende çështjet e financave personale si paga konsiderohen tabu.[9][10]

Finlanda është përmendur si një vend ku ka pak kulturë të bisedave dhe njerëzit janë më të kënaqur me heshtjen,[11] dhe Suedia gjithashtu.[12]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "dummies - Learning Made Easy". www.dummies.com (në anglisht). Marrë më 2021-12-19.
 2. ^ Bickmore, T. (1999) A Computational Model of Small Talk, accessed online at media.mit.edu
 3. ^ Jaworski, A. (2000) "Silence and small talk", in: J. Coupland, Small Talk, Pearson, Harlow UK.
 4. ^ Holmes, J. (1998) "Don't Under-Rate Small Talk", New Zealand Business, 12,9.
 5. ^ a b Holmes, J. & Fillary, R. (2000) "Handling Small Talk at Work: challenges for workers with intellectual disabilities", International Journal of Disability 47,3.
 6. ^ Tracy, K. & Naughton, J. M. (2000) "Institutional identity-work: a better lens", in: J. Coupland, Small Talk, Pearson, Harlow UK.
 7. ^ Holmes, J. (2000) "Doing collegiality and keeping control at work: small talk in government departments", in: J. Coupland, (ed.) Small Talk, Pearson, Harlow UK.
 8. ^ George (2020-11-23). "Spanish Small Talk - London Translate English-Spanish Translation - Blog". London Translate (në anglisht). Marrë më 2020-11-27.
 9. ^ Grzega, J. (2006) EuroLinguistischer Parcours: Kernwissen europäischer Sprachkultur, Frankfurt (Main): IKO.
 10. ^ Grzega, J. (2008) "Elements of Basic European Language Guide", Journal for EuroLinguistics 5: pp.118–133.
 11. ^ Studarus, Laura (17 tetor 2018). "How the Finnish survive without small talk" (në anglisht). Marrë më 15 nëntor 2019.
 12. ^ Nilsson, Björn (13 tetor 2020). "How the Swedes survive without small talk" (në anglisht). Marrë më 13 tetor 2020.