Jump to content

Musalla (Islam)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fatihova Musalla
Një dhomë për lutje (musalla) në Aeroportin Ndërkombëtar të Hong Kongut

Musalla ose musala (Arabisht: مصلى, romanizuar: muṣallá) është një hapësirë veç xhamisë, e përdorur kryesisht për lutje në Islam.[1] Fjala rrjedh nga folja صلى (ṣallā), që do të thotë "të lutemi". Tradicionalisht përdoret për namazet e Bajramit dhe namazet e të vdekurit sipas Sunnetit.

Një musalla mund t'i referohet gjithashtu një dhome, strukture ose vendi për kryerjen e namazit dhe zakonisht përkthehet si një "sallë lutjesh" më e vogël se një xhami. Zakonisht përdoret për kryerjen e pesë namazeve të detyrueshme ose namazeve të tjera në (ose pa) një xhemat të vogël, por jo për namazet e mëdha me xhemat si namazi i së premtes ose namazi i Bajramit (kjo e fundit kryhet në xhamitë me xhemat në rast se nuk ka musalla, në kuptimin origjinal të hapësirës së hapur, në dispozicion). Muzale të tilla zakonisht janë të pranishme në aeroporte, qendra tregtare, universitete dhe vende të tjera publike të vendeve me shumicë myslimane, si dhe në disa vende jomuslimane, që myslimanët të kryejnë lutjet e tyre ditore. Zakonisht, një musalla nuk përmban një minber.

  1. ^ The Encyclopaedia of Islam. New Edition. Brill, Leiden. Vol. 7, pg. 658; al-mausūʿa al-fiqhiyya. Kuwait 1998. Vol. 38, pg 29