Jump to content

Muzeu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Muze)
Muzeu

Muzetë janë institucione joprofitabile dhe të hapura pёr publikun që tё hulumtojnë, konservojnë, mbledhin, komunikojnë dhe ekspozojnë trashёgiminё e luajtshme për qëllime tё studimit, tё edukimit dhe tё shijimit nё shërbim tё shoqёrisё dhe tё zhvillimit të saj.[1]

 1. Muzetë arkitekturore;
 2. Muzetë arkeologjike;
 3. Muzetë e artit;
 4. Muzetë biografike;
 5. Muzetë e automobilave;
 6. Muzetë e fëmijëve;
 7. Muzetë e dizajnit;
 8. Muzetë enciklopedike;
 9. Muzetë etnologjike / etnografike;
 10. Muzetë e shtëpive historike;
 11. Muzetë e historisë;
 12. Muzetë detare;
 13. Muzetë mjekësore;
 14. Muzetë përkujtimore / memoriale;
 15. Muzetë ushtarake dhe të luftës;
 16. Muzetë mobile (lëvizëse);
 17. Muzetë e historisë natyrore;
 18. Muzetë në ambient të hapur;
 19. Muzetë pop-up (afatshkurta);
 20. Muzetë e shkencës;
 21. Muzetë e specializuara;
 22. Muzetë virtuale;
 23. Parqet zoologjike; dhe
 24. Kopshtet botanike [2]
 • Bennett, Tony (1995). The Birth of the Museum: History, Theory, Politics (në anglisht). London: Routledge. ISBN 978-0-415-05387-7. OCLC 30624669.
 • Conn, Steven (1998). Museums and American Intellectual Life, 1876–1926 (në anglisht). Chicago: The University of Chicago Press. ISBN 0-226-11493-7.
 • Cuno, James (2013). Museums Matter: In Praise of the Encyclopedic Museum (në anglisht). Chicago: The University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-10091-3.
 • Findlen, Paula (1996). Possessing Nature: Museums, Collecting, and Scientific Culture in Early Modern Italy (në anglisht). Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-20508-1.
 • Marotta, Antonello (2010). Contemporary Milan (në anglisht). ISBN 978-88-572-0258-7.
 • Murtagh, William J. (2005). Keeping Time: The History and Theory of Preservation in America (në anglisht). New York: Sterling Publishing Company. ISBN 0-471-47377-4.
 • Rentzhog, Sten (2007). Open air museums: The history and future of a visionary idea. Stockholm and Östersund: Carlssons Förlag / Jamtli. ISBN 978-91-7948-208-4
 • Simon, Nina K. (2010). The Participatory Museum. Santa Cruz: Museums 2.0
 • van Uffelen, Chris (2010). Museumsarchitektur (në gjermanisht). Potsdam: Ullmann. ISBN 978-3-8331-6033-2. – also available in English: Contemporary Museums – Architecture History Collections (në anglisht). Braun Publishing. 2010. ISBN 978-3-03768-067-4.
 • Yerkovich, Sally (2016). A Practical Guide to Museum Ethics (në anglisht). Lanham: Rowman & Littlefield. ISBN 9781442231641.
 • "The Museum and Museum Specialists: Problems of Professional Education, Proceedings of the International Conference, 14–15 November 2014" (PDF) (në anglisht). St. Petersburg: The State Hermitage Publishers. 2015. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 10 maj 2017. Marrë më 6 dhjetor 2016.

Burimi i të dhënave

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ LIGJI PËR TRASHËGIMINË KULTURORE Në amëzën assembly-kosova.org Arkivuar 29 shtator 2007 tek Wayback Machine
 2. ^ https://www.ecmandryshe.org/repository/docs/180619202415_180604181141_HULUMTIMI_Prizreni_qytet_muze_pa_muze.pdf