Muzika klasike në Kosovë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtesa e shkollës së muzikës në Prizren

Para zhvillimeve profesionale te muzikës klasike ne Kosovë kishte aktivitete te ndryshme amatore të cilat do të ishin paraprirje për zhvillimet e mëtutjeshme, siç ishin aktivitetet e orkestra frymore "Bashkimi" në Shkup, orkestra frymore e Gjakovës i udhëhequr nga Palok Kurti, the boarding school "Kosova" në Krumë, banda e fanfarave "Kosova" ne Kukës dhe kisha katolike Shqiptare Prizren.

Radiostacioni i parë që u hap në Prizren më 1945 ishte njashtu i rëndësishëm për arsye se Muzika klasike për një kohë të gjatë ishte e lidhur ngushtë me institucionet.[1]

Nismat e para[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzika klasike në Kosovë i pa zhvillimet e para ne vitet 1940 me veprimtarinë krijuese te kompozitorëve shqiptarë te Kosovës. Kjo është poashtu edhe koha kur u formuan korit dhe orkestrës kamertale te shoqërisë kulturoro artistike Agimi më 1944 dhe hapjes se shkollës së pare të muzikës në Prizren imë 1948.[2]

Veprimtaria krijuese e muzikës klasike ne Kosovë fillimisht ishte me vepra korale a kapela që ishin përpunime të materialeve muzikës folklorike. Megjithëse disa nga këto vepra korale ishin origjinale ato bazoheshin ne tema nga folklori.[3]

Pas shkollës së pare ne Prozrën më 1948, pasoi dhe një shkollë tjetër në Prishtinë më 1948[4]

Ndërtesa e shkollës së muzikës në Prishtinë

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rudi, Rafet (2002). Sprova estetike. Dukagjini. ff. 149, 150. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Berisha, Engjëll (1999). Kultura muzikore për shkolla të mesme. Libri shkollor. ff. 206, 207. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Berisha, Engjëll (1997). Zhvillimi i stileve në veprat e kompozitorëve shqiptarë të Kosovës. Enti i teksteve dhe i mjeteve mësimore i Kosovës. f. 27. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Berisha, Engjëll (1999). Kultura muzikore për shkolla të mesme. Libri shkollor. f. 207. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)