Jump to content

Mynexhimbashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Astronomët dhe astrologët e Observatorit Osman të kryesuar nga "müneccimbaşı" (astrologu kryesor) duke përdorur sekstantin. (Muzeu i Pallatit Topkapi)

Mynexhim Bashi (turqisht: Müneccimbaşı, alfabeti arab منجم باشي) ishte titulli që i jepej astrologut kryesor të oborrit në Perandorinë Osmane.

Titulli u mbajt në vazhdimësi nga shekulli i 15-të deri në rënien e Perandorisë.

Që nga fundi i shekullit të 17-të, "müneccimbaşı" Ahmet Dede ishte gjithashtu i famshëm si historian dhe njeri i letrave dhe meqenëse ai përmendet së bashku me titullin e tij dhe lidhje me veprat e tij, termi mund të përdoret në disa burime duke iu referuar vetëm Müneccimbaşı Ahmed Dede.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ekmeleddin İhsanoğlu (2007). Osmanlılar ve bilim (në turqisht). Etkileşim Yayınları. ISBN 979-975-6401-04-9.