Jump to content

Astronom

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Astronomi, 1668, nga Johannes Vermeer

Një astronom është një shkencëtar në fushën e astronomisë, i cili fokuson studimet e tij në një çështje ose fushë specifike jashtë fushëveprimit të Tokës. Ata vëzhgojnë objekte astronomike si yjet, planetët, hënat, kometat dhe galaktikat - qoftë në astronomi vëzhguese (duke analizuar të dhënat) ose teorike. Shembuj të temave ose fushave që studiojnë astronomët përfshijnë shkencën planetare, astronominë diellore, origjinën ose evolucionin e yjeve ose formimin e galaktikave. Një temë e lidhur por e dallueshme është kozmologjia fizike, e cila studion Universin në tërësi.