Ndërfaqja tru-kompjuter

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një ndërfaqe tru-kompjuter (BCI), ndonjëherë e quajtur edhe ndërfaqe e kontrollit nervor (NCI), ndërfaqe mendje-makine (MMI), ndërfaqe nervore e drejtpërdrejtë (DNI), ose ndërfaqe tru-makinë (BMI), është një rrugë komunikimi e drejtpërdrejtë midis një truri të përmirësuar ose të lidhur dhe një pajisje e jashtme. BCI-të shpesh drejtohen në kërkimin, hartëzimin, ndihmën, shtimin ose riparimin e funksioneve njohëse ose shqisore-lëvizore të njeriut. [1]

Kërkimi mbi BCI filloi në vitet 1970 në Universitetin e Kalifornisë, Los Angeles (UCLA) nën grantin e Fondacionit Kombëtar të Shkencës, i ndjekur nga një kontratë nga DARPA . [2] [3] Publikimet e botuara pas këtij hulumtimi shënojnë gjithashtu shfaqjen e parë të shprehjes ndërfaqja tru-kompjuter në literaturën shkencore.

Për shkak të plasticitetit kortikal të trurit, sinjalet nga protezat e implantuara, pas adaptimit, mund të trajtohen nga truri si sensorë natyralë ose kanale efektive. [4] Pas viteve eksperimentesh tek kafshët, pajisjet e para neuroproteztike të implantuara te njerëzit u shfaqën në mesin e viteve 90.

Kohët e fundit, studimet në ndërveprimin njeri-kompjuter përmes aplikimit të machine learning me karakteristika të përkohshme statistikore të nxjerra nga lobi frontal, të dhënat e valëve të trurit EEG kanë treguar nivele të larta të suksesit në klasifikimin e gjendjeve mendore (i relaksuar, neutral, duke u përqëndruar), [5]gjëndje emocionale mendore (negative, neutrale, pozitive) [6] dhe disrhythmia talamokortikale . [7]

  1. ^ Krucoff, Max O.; Rahimpour, Shervin; Slutzky, Marc W.; Edgerton, V. Reggie; Turner, Dennis A. (1 janar 2016). "Enhancing Nervous System Recovery through Neurobiologics, Neural Interface Training, and Neurorehabilitation". Frontiers in Neuroscience. 10: 584. doi:10.3389/fnins.2016.00584. PMC 5186786. PMID 28082858. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Vidal, JJ (1973). "Toward direct brain-computer communication". Annual Review of Biophysics and Bioengineering. 2 (1): 157–80. doi:10.1146/annurev.bb.02.060173.001105. PMID 4583653. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ J. Vidal (1977). "Real-Time Detection of Brain Events in EEG" (PDF). Proceedings of the IEEE. 65 (5): 633–641. doi:10.1109/PROC.1977.10542. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Levine, SP; Huggins, JE; Bement, SL; Kushwaha, RK; Schuh, LA; Rohde, MM; Passaro, EA; Ross, DA; Elisevich, KV (2000). "A direct brain interface based on event-related potentials". IEEE Transactions on Rehabilitation Engineering. 8 (2): 180–5. doi:10.1109/86.847809. PMID 10896180. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Bird, Jordan J.; Manso, Luis J.; Ekart, Aniko; Faria, Diego R. (shtator 2018). A Study on Mental State Classification using EEG-based Brain-Machine Interface. Madeira Island, Portugal: 9th international Conference on Intelligent Systems 2018. Marrë më 3 dhjetor 2018. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Bird, Jordan J.; Ekart, Aniko; Buckingham, Christopher D.; Faria, Diego R. (2019). Mental Emotional Sentiment Classification with an EEG-based Brain-Machine Interface. St Hugh's College, University of Oxford, United Kingdom: The International Conference on Digital Image and Signal Processing (DISP'19). Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2018. Marrë më 3 dhjetor 2018. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Vanneste S, Song JJ, De Ridder D (mars 2018). "Thalamocortical dysrhythmia detected by machine learning". Nature Communications (në anglisht). 9 (1): 1103. Bibcode:2018NatCo...9.1103V. doi:10.1038/s41467-018-02820-0. PMC 5856824. PMID 29549239.