Jump to content

Ndërhyrja ruse në zgjedhjet e vitit 2020 në Shtetet e Bashkuara

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ndërhyrja ruse në zgjedhjet e vitit 2020 në Shtetet e Bashkuara ishte një çështje shqetësuese në nivelin më të lartë të sigurisë kombëtare brenda qeverisë së Shteteve të Bashkuara, përveç industrisë kompjuterike dhe mediave sociale. Në vitin 2020, Korporata RAND ishte një nga të parat që botoi kërkime duke përshkruar librin e lojërave të Rusisë për ndërhyrjen në zgjedhjet e ShBA-së, zhvilloi mjete të mësimit të makinerisë për të zbuluar ndërhyrjen dhe testoi strategji për të kundërshtuar ndërhyrjen ruse. Në shkurt dhe në gusht 2020, ekspertët e Komunitetit të Inteligjencës së Shteteve të Bashkuara (USIC) paralajmëruan anëtarët e Kongresit se Rusia po ndërhynte në zgjedhjet presidenciale të vitit 2020 në favor të Presidentit të atëhershëm Donald Tramp. Analiza e USIC-së e lëshuar nga Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare (DNI) në mars 2021 zbuloi se përfaqësuesit e inteligjencës ruse promovuan dhe pastruan narrativa mashtruese ose të pabazuara në lidhje me Xho Bajden "për organizatat e medias amerikane, zyrtarët amerikanë dhe individët e shquar amerikanë, duke përfshirë disa afër ish-presidentit Tramp dhe administratës së tij”. New York Times raportoi në maj 2021 se hetuesit federalë në Bruklin filluan një hetim penal vonë në administratën Tramp mbi përpjekjet e mundshme nga disa zyrtarë të tanishëm dhe ish-ukrainas për të përhapur akuza të pabazuara në lidhje me korrupsionin nga Xho Bajden, duke përfshirë nëse ata kishin përdorur avokatin personal të Trampit, Radi Xhuliani si kanal.