Jump to content

Numrat Grekë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Skurse te rasti i arabëve dhe romakëve, edhe grekët e vjeter për shënimin e numrave përdornin simbole të ndryshme. Këto simbole në matematikë, sot përdoren si simbole për lëmijë të ndryshme.

Tabela e simboleve të grekëve të vjetër për shifrat.

Germa Vlera Germa Vlera Germa Vlera
α' 1 ι´ 10 ρ´ 100
β´ 2 κ´ 20 σ´ 200
γ´ 3 λ´ 30 τ´ 300
δ´ 4 μ´ 40 υ´ 400
ε´ 5 ν´ 50 φ´ 500
ϛ' (στίγμα) ose ϝ' (δίγαμμα) 6 ξ´ 60 χ´ 600
ζ´ 7 ο´ 70 ψ´ 700
η´ 8 π´ 80 ω´ 800
θ´ 9 Ϟ´ 90 Ϡ´ 900

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numrat greko-latine