Jump to content

Observatori Belogradçik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Observatori Astronomik i Belogradchik ose Observatori Belogradchik është një vëzhgues astronomik që operohet nga Instituti i Astronomisë së Akademisë Bullgare të Shkencave . Ndodhet afër qytetit të Belogradchik në Bullgarinë veriperëndimore, rrëzë maleve të Ballkanit Perëndimor . Observatori tjetër që operohet nga i njëjti institut është Observatori Rozhen .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

E ndërtuar në vitin 1961 nga një grup astronomësh, Observatori i Belogradchik u bë vrojtuesi i parë i shkollës në Bullgari. Ceremonia zyrtare e hapjes u mbajt në 21.06.1965, nga drejtori i saj i parë Dr. Alexander Tomov (1930-2009), dhe u ndoq nga shumë astronomë kryesorë bullgarë. Nga viti 1964 deri më 1974 ajo u përdor si një bazë vëzhguese ndihmëse për gjurmimin e satelitëve sovjetikë në mes të epokës Gara në Hapësirë . Gjatë kohës së shërbimit të tij si drejtor (1964-1988) Dr. Tomov iu referua përvojës sovjetike në zhvillimin e infrastrukturës së Observatorit dhe zbatoi shumë nga metodat e shkollës së astronomisë Sovjetike. Më 1976 u mor me veprimet Akademia Bullgare e Shkencave. Që atëherë, Observatori u përdor plotësisht për kërkime shkencore, në bashkëpunim me astronomët e Departamentit të Astronomisë në Fakultetin e Fizikës të Universitetit të Sofjes dhe anëtarëve të instituteve të huaja. Në kohën kur Instituti i Astronomisë u bë një strukturë më vete e Akademisë në 1995, Observatori pati një ringjallje të dukshme. Gjatë viteve 1990 Prof. Doktor Alexander Antov, modernizoi objektet rezidenciale ashtu edhe ato shkencore, duke përfshirë shtimin e një kupole më të vogël në 1994. Observatori shënoi 50 vitet e funksionimit të tij duke pritur konferencën vjetore X të Shoqatës Astronomike Bullgare (SAB).

Pajisjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Observatori filloi me një teleskop 15 cm, Cassegrain nga Zeiss . Pastaj në gusht 1969 u zëvendësua nga një teleskop 60 cm, Cassegrain , i montuar në të njëjtën kupolë 5 metersh të atij të mëparshmit. Gjatësia fillestare është 2400   mm, ndërsa gjatësia fillestare në fokus Cassegrain është 7500   mm, me një hapje relative të f / 12.5. Fusha e shikimit në fokus Cassegrain është 20 '. Midis 1969 dhe 1980 ishte teleskopi më i madh në Ballkan që u eklipsua nga teleskopi 2 m RCC i Observatorit Rozhen, i cili mbajti këtë titull deri në 2007. Blerja e teleskopit ishte me vlerë 200 000 leva, një vlerë shumë e madhe në atë kohë. Të dy instrumentet janë prodhuar nga Gjermania Carl Zeiss AG.

Instrumentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1973, elektro- fotometri i vetëm kanal i vetëm bullgar u ndërtua dhe u montua në instrumentin kryesor, duke funksionuar në regjimin e numërimit të fotoneve, duke përdorur sistemin fotometrik UBV të filtrave dhe pesë diafragma (0.5-5   mm). Ajo ishte modernizuar disa vite më vonë me një EMI-9789 QA photomultiplier . Që nga viti 2008 teleskopi 60 cm u i pajis me një aparat fotografik CCD FLI PL-9000, i prodhuar nga Finger Lakes Instrumentation (USA). Përdorte një çip KAF-09000 me një rezolutë prej 3056 x 3056 px pa shlyerje, dhe një ADC 16-bitësh. Madhësia e pikselit është 12   μm dhe fusha e shikimit është 17 'x 17'.

Vëzhgimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fillim Observatori është përdorur për astrometrinë satelitore (1960 - 1970). Midis 1964 dhe 1974 u vëzhguan më shumë se 1000 satelitë sovjetikë dhe të dhënat u dërguan në Qendrën e Kontrollit të Misionit në Moskë për korrigjime të orbitës. Efekti i Holmbergut u përdor për të konfirmuar ose përjashtuar sistemet fizike dhe vizuale (binarët dhe shumëfishat). Gjatë viteve 1990, krahas elektro- fotometrisë së shpejtë yjore të yjeve të ndryshueshëm, ajo ishte gjithashtu një bazë për vëzhgime të përpikta të organeve të voglaSistemit Diellor, përfshirë edhe takimin e famshëm të kometës Shoemaker-Levy 9 me Jupiterin në korrik 1994. Në vitet e fundit, astronomët rumunë kanë përdorur së bashku vëzhgimin për një projekt astrometrie, të lidhur me programin Gaia, përpara fillimit të tij në dhjetor 2013. Fusha e tanishme e hulumtimit përfshin vëzhgime në CCD kryesisht të një game të gjatë të llojeve të ndryshueshme të yjeve, si dhe bërthama aktive galaktike (AGN) - domethënë blazarë . Vëzhgimet kryhen nga studiues të disa ekipeve, si pjesë e projekteve shkencore përkatëse kombëtare dhe ndërkombëtare. Koha e vëzhgimit menaxhohet dhe shpërndahet nga një komitet i specializuar për shpërndarjen e kohës së institutit.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]