Olof Bergström (predikues)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Olof Bergstörm (3 shtator 1841 - 3 shkurt 1910) ishte predikues baptist suedezë.

Më 5 nëntor 1879 themeloi modelin e parë të Suedisë; ShkëmbinGöteborg. Në librin e lindjes dhe dopingut të famullisë Hassela 1775-1843, Bergström u regjistrua si i lindur dhe më vonë u pagëzua në famulli. Tregime për familjen kanë pohuar se ishin fermerë të pasur, të cilët shtesat e shtëpive janë në kontrast të thellë me të. Në famulli Bergström shkoi nën emrin "Skamp-Olle" dhe ai ishte një violinist i mirë. Në Lennsjö në famullinë Bjuråkers ka një gur i ngulitur në kujtesën e tij, i cili i tregon atij se ai ka lindur në atë vend. Megjithatë, ka pasur shumë sugjerime për lindjen e Olof Bergström. Pas emigrimit në Shtetet e Bashkuara, ai punoi për kompaninë hekurudhore Union Pacific, themeloi qytetin e GothenburgutNebraska më 1882, ku u vendos në një fermë. Bergström bëri disa udhëtime në Suedi për të rekrutuar ndërtues të rinj në Göteborg. Më vonë, ai e shtyu të dashurin e gruas dhe vdiq alkoolikisht në vitin 1910.