Jump to content

Oxhaku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Oxhak)
Oxhaku i hapur modern

Oxhaku ose mangalli është një strukturë e bërë prej tullash, guri ose metali e projektuar për të mbajtur zjarrin. Kaminat përdoren për ambientin relaksues që krijojnë dhe për ngrohjen e një dhome. Zjarrit moderne ndryshojnë në efikasitetin e nxehtësisë, në varësi të dizajnit.

Historikisht, ato janë përdorur për ngrohjen e një banese, gatim dhe ngrohjen e ujit për lavanderi dhe përdorime shtëpiake. Zjarri mbahet në një kuti zjarri ose gropë zjarri; një kamish ose një kanal tjetër tymi lejon që gazi i shkarkimit të dalë. Një oxhak mund të ketë si më poshtë: një themel, një vatër, një kuti zjarri, një mantel, një vinç oxhak (përdoret në oxhaqet e kuzhinës dhe larjes së rrobave), një grilë, një arkitrarë, një shufër arkitrare, një mburojë, një damper, një dhomë tymi, një fyt, një kanal tymi dhe një filtër oxhak ose pas djegës.

Në pjesën e jashtme, shpesh ka një kurorë me tulla me korbela, në të cilën rrjedhat e tullave që dalin veprojnë si një rrjedhë pikuese për të parandaluar që uji i shiut të rrjedhë nëpër muret e jashtme. Një kapak, kapuç ose qefin shërben për të mbajtur ujin e shiut jashtë pjesës së jashtme të oxhakut; shiu në oxhak është një problem shumë më i madh në oxhaqet e veshur me pllaka tymi të papërshkueshëm ose veshje metalike sesa me oxhakun tradicional të muraturës, i cili thith të gjithë, përveç shiut më të dhunshëm. Disa oxhaqe kanë një ndalues ​​shkëndijash të inkorporuar në kurorë ose kapak.

Llojet e oxhaqeve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Oxhaqe të prodhuara janë bërë me kuti zjarri prej fletë metalike ose qelqi.
  • Oxhaqe elektrike mund të jenë zëvendësues të integruar për dru ose gaz ose rinovohen me futje trungjesh ose kuti zjarri elektrike.
  • Disa lloje janë oxhaqe elektrike të montuara në mur, sobat elektrike me oxhak, oxhaqe elektrik buhari dhe oxhaqe elektrikë të palëvizshëm ose të lirë.

Zjarrit e muraturës dhe të parafabrikuara mund të ushqehen nga:

Efektet mjedisore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Djegia e çdo karburanti hidrokarbur lëshon dioksid karboni dhe avujt e ujit. Emetimet e tjera, si oksidet e azotit dhe oksidet e sulfurit, mund të jenë të dëmshme për mjedisin.