Përdoruesi:Porrnoferr/Artikuj dhe seksione në shitje/Humori shqiptar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Humori shqiptar ndahet në dy grupe të mëdha, në grupin burimor dhe atë të artikulluar që zakonisht kultivohet nëpër mjedise argëtimi dhe mjedise informimi, siq janë TV, Teatër, e manifestime të ndryshme eudukative-informuese.

Në grupin e parë merret të jenë Hareja, Qeshihja, Hoka, Shakaja, Gazi, Bejta, ndërsa në grupin e të artikulluarave Satira, Komedia, Gaztori, Ironia, Barceleta, Parodia, Skeçi, Batuta, Paradoksi dhe së fundi Poletika.

Hareja - origjina e saj duke të vije nga ambiente të hapura të interesuar për risit në botën e humorit.
Qeshihja - origjina e saj është e vjetër dhe krijohet në ambiente të mbyllura dhe kryesisht objekt i humorit janë figura e personazh të cilët në shoqëri e mbajnë vetën për diçka që nuk janë.
Hoka - origjina e saj duket të jetë në Drenicë dhe si objekt i humorit janë figurat dhe dukurit ndërsa shtjellimi i tyre është informues-edukatues.
Gazi - formë ekstreme e humorit që zhvillohet kryesisht në ambiente të vështira, në situata të cilësuara si të rrezikshme për nga ana etike e morale.
Bejta - formë muzikale e humorit.

Ndër format më të zhvilluara por që ende nuk janë përkryerë, të humorit të artikulluar është humori që Skeçi. Kjo është forma e parë e zhvillimit të humorit të pjekur, pas së cilit vijnë të tjerat. Shkalla më e lartë është Kumedija.