Shakaja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pse pula kaloi rrugën? Për të shkuar në anën tjetër.

Një shaka është një shfaqje humori në të cilën fjalët përdoren brenda një strukture narrative specifike dhe të mirëpërcaktuar për t'i bërë njerëzit të qeshin dhe zakonisht nuk synohet të interpretohet fjalë për fjalë.

Zakonisht merr formën e një tregimi, shpesh me dialog, dhe përfundon në një vijë grushti, ku zbulohet elementi humoristik i tregimit; kjo mund të bëhet duke përdorur një lojë fjalësh ose një lloj tjetër lojë fjalësh, ironi ose sarkazëm, papajtueshmëri logjike, hiperbolë ose mjete të tjera. Gjuhëtari Robert Hetzron ofron përkufizimin:

Një shaka është një pjesë e shkurtër humoristike e letërsisë gojore, në të cilën qesharake kulmon në fjalinë e fundit, e quajtur vija e goditjes… Në fakt, kushti kryesor është që tensioni të arrijë nivelin më të lartë në fund. Nuk duhet shtuar asnjë vazhdim që lehtëson tensionin. Për sa i përket të qenit "me gojë", është e vërtetë që shakatë mund të duken të shtypura, por kur transferohen më tej, nuk ka asnjë detyrim për të riprodhuar tekstin fjalë për fjalë, si në rastin e poezisë.

Në përgjithësi mendohet se shakatë përfitojnë nga shkurtësia, që nuk përmbajnë më shumë detaje sesa duhet për të vendosur skenën për vijën e grushtit në fund. Në rastin e shakave me gjëegjëza ose me një rresht, vendosja kuptohet në mënyrë implicite, duke lënë vetëm dialogun dhe vijën e grushtit për t'u shprehur me fjalë. Megjithatë, përmbysja e këtyre dhe udhëzimeve të tjera të zakonshme mund të jetë gjithashtu një burim humori - historia e qenit të ashpër është një shembull i një antishakaje; ndonëse paraqitet si shaka, ai përmban një rrëfim të gjatë të stërzgjatur të kohës, vendit dhe karakterit, vërshon nëpër shumë përfshirje të kota dhe më në fund dështon të japë një vijë të fortë. Shakatë janë një formë humori, por jo i gjithë humori është në formën e një shakaje. Disa forma humoristike që nuk janë shaka verbale janë: humori i pavullnetshëm, humori i situatës, shaka praktike, shaka dhe anekdota.

I identifikuar si një nga format e thjeshta të letërsisë gojore nga gjuhëtari holandez André Jolles, shakatë transmetohen në mënyrë anonime. Ato tregohen si në mjedise private ashtu edhe në ato publike; një person i vetëm i tregon një shaka mikut të tij në rrjedhën e natyrshme të bisedës, ose një grup shakash i tregohet një grupi si pjesë e argëtimit të shkruar. Shakatë transmetohen edhe në formë të shkruar ose, së fundmi, përmes internetit.

Stand-up komike, komedianët dhe slapstick punojnë me kohën dhe ritmin komik në performancën e tyre dhe mund të mbështeten në veprime si dhe në vijën verbale për të ngjallur të qeshura. Ky dallim është formuluar në thënien popullore "Një komik thotë gjëra qesharake, një humorist thotë gjëra qesharake".

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]