Përmasa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Përshkrim i përmasave. Pika 0 përmasorja, vija pingule 1 përmasorja, katrori 2 përmasorja, kubi 3 përmasorja, dhe teserakti 4 përmasorja.

Përmasa (lat. dimensio,-n - matje) është sasia e hapësirës së zënë nga diçka: shtrirja, madhësia, masa; ose ndryshe gjerësia, lartësia dhe gjatësia. Përmasa është numri i gradëve të lira të pasura për lëvizjen në një hapësirë, përmasa që janë numri i paramasave të ndryshme të përdorura për të gjithë sendet e mundshme në një model. Në përdorimin e zakonshëm, përmasat e një sendi janë masat që përcaktojnë formën dhe madhësinë e tij.

Përmasat hapësinore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmasa të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njësitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmasat matematikore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmasat në fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përmasa kohore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]