Jump to content

PCI Express

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

PCI Express (Peripheral Component Interconnect Express), i shkurtuar zyrtarisht si PCIe ose PCI-e, është një standard i autobusit të rritjes së kompjuterit me shpejtësi të lartë, i krijuar për të zëvendësuar standardet më të vjetra të autobusit PCI, PCI-X. dhe AGP. Është ndërfaqja e zakonshme e pllakës amë për kartat grafikekompjuterëve personal, kartat e zërit, adaptorët pritës të disqeve të ngurtë, SSD, Wi-Fi dhe lidhjet e harduerit Ethernet. PCIe ka shumë të vogla mbi standardet më të vjetra, duke përfshirë këtu maksimalet më të larta të autobusit të sistemit, numrin më të ulët të pineve I/O dhe gjurmët më të vogla fizike, përmasat më të mira të performancës për autobusit, një mekanizëm më të detajuar të zbulimit dhe raportimit të gabimeve (Advanced Error Reporting, AER). dhe funksionalitetin vendas të shkëmbimit të nxehtësisë. Rishikimet më të fundit të standardit të PCI-së harduerike për virtualizimin I/O.

Ndërfaqja elektrike PCI Express Matet me numrin e korsive të njëkohshme. (Një korsi është një linjë e vetme dërgimi/marrja e të dhënave. Analogjia është një autostradë me trafik në të dy drejtimet.) Ndërfaqja përdoret gjithashtu në një sërë standardesh të tjera - më së shumti ndërfaqja e kartës së zhvillimit të laptopit e quajtur ExpressCard. Përdoret gjithashtu në ndërfaqet e ambienteve të SATA Express, U.2 (SFF-8639) dhe M.2.

Specifikimet e formatit të mirëmbahen dhe produkteve nga PCI-SIG (PCI Special Interest Group) - një grup prej më shumë se 900 kompanish që ruan gjithashtu specifikisht konvencionale PCI.