pH

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tuba testimit që përmbajnë tretësira me pH nga 1-10 të ngjyrosura me një tregues (indikator)

kimi, pH është masë e përqendrimit të joneve dhe hidrogjenit në tretësirë, që shprehin aciditetin apo alkalinitetin e tretësirës. Gjithashtu PH vlen edhe për ambientin e jashtëm(temperatura, uji, ajri etj).

Formula e gjendjes së pH është:

ku [H+] është përqëndrimi molar i hidrogjenit.

Çfarë është pH?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

pH (pihashi, pehashi ose thjesht pëhë) eshte masë e përqëndrimit të joneve hidrogjenit në tretje, që shprehin aciditet apo alkalinitet. Duke e thjeshtuar idenë, organet tona janë të përbëra nga oksigjeni, karboni dhe hidrogjeni. PH mat veprimin e hidrogjenit dhe të bilancit të aciditetit dhe alkalinitetit në një mjedis. Kur testojme pH, rezultati është një numër nga 0 në 14.

pH neutral është 7; kurse numrat më të ulët përfaqësojnë një mjedis acid dhe ata të kartë që përfaqësojnë një mjedis alkalin. Trupat tanë janë bazikë nga veprimtaria, por acidë nga funksioni. Të gjitha të qelizat që përbëjnë trupin tonë janë pak alkaline dhe duhet të qëndrojnë në këtë mënyrë qe trupi të mbetet i shëndetshëm dhe te gjallë. Intervali optimal i pH është 7.35-7.45, pra pak bazik.

Rëndësia e hidrogjenit

Në mënyrë që qelizat tona që të funksionojnë ato duhet të komunikojnë me njëra-tjetren përmes elektroneve, por elektronet nuk mund të lëvizin në trup pa hidrogjen. Qelizat duhet të kenë oksigjen, por nuk funksionon pa hidrogjen. Qelizat nuk mund të shumohen ose të rriten pa hidrogjen. Strukturën e qenies sonë, ADN-së tonë, është mbajtur e së bashku me lidhje Hidrogjenore. Hidrogjeni është fjalë për fjalë karburanti i jetës. Ne fillimet e jetes sone ne kemi shumë hidrogjen, por kur rritemi sasia e Hidrogjenit ne trupin tone varferohet. Kur kjo ndodh, radikalet e lira e marrin atë nga fusha thelbësore duke përshpejtuar plakjen dhe sëmundjet. Eshtë pranuar tashmë se procesi i plakjes dhe pothuajse të gjitha sëmundjet jane rezultat i dëmtimit te radikaleve të lira në qeliza.

Çfarë do të thotë kjo?

PH mat gjendjen tonë kritike të lëngjeve trupore (PSH: gjak pështymë dhe urine). Këto lëngje përbëjnë mjedisin tonë të brendshëm që është vendimtar për shëndetin tonë.Thënë me thjesht, një sistem acid është e favorshem për sëmundjet, ndërsa alkaliniteti është i nevojshme për funksionin normal të shëndetit qelizor. Një pH neutral i pështymës ose më poshtë se (7,0) është një shenjë paralajmëruese se trupi juaj është acidifikuar duke u afruar ndaj sëmundjeve degjenerative dhe plakjes së shpejtë.

Pse është kaq e vështirë të mbahet një pH të shëndetshëm?

Trupat tanë janë në një gjendje të vazhdueshme të metabolizimit. Problemi është se procesi i metabolizmit krijon aciditet, i cili është i nevojshm për te prodhuar energji dhe procese te tjera biokimike.Nje metabolizëm normal dhe i shëndoshë krijon mbeturina acide të tilla si kolesteroli, urinës dhe acid acetik. Edhe me dietë më të mirë këto mbeturina acide janë të pashmangshme, por ato duhet të neutralizohen dhe të eliminohen nga trupi sepse prej tyre do të rezultojë pasoja të rënda. Për më tej ushqimi, ajri dhe uji jone janë të ngarkuar me formimin e substancave si acidi klorhidrik dhe një shumëllojshmëri kimikatesh te tjera. Pije te buta si Coca Cola (pH 2.5), janë jashtëzakonisht acide. Zgjedhje e dobët e ushqimeve, përbërësit acid dhe përmbajtja e ulët e mineraleve kontribuojnë në një gjendje të mbingarkesës se acidit.

Duke mbajtur një mjedis te duhur alkalin, pH është konsideruar si aspekti më i rëndësishëm i një trupi të shëndetshëm dhe një jetë të gjatë pa sëmundje. Një çekuilibër i alkalinitetit krijon një gjendje të favorshme për rritjen e baktereve, viruseve, dhe organizmave të tjera të dëmshme - edhe kancerit.

Akumulimet e mbetjeve të acidit janë gjithashtu të lidhura ngushtë me sëmundje degjenerative, mungesa e vitalitetit dhe plakjes në përgjithësi.

Sistemet Organet tona të Mbrojtjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trupi i njeriut ka një aftësi të pabesueshme për të ruajtur jetë, por kjo mund te kete pasoja. Demi qe ne mbledhim gjate viteve akumulohet derisa ne nje moment vjen e shfaqet sin je semundje e rende. Te kesh një pH acid është si te ngasesh makinen me driten e naftes te ndezur, per momentin nuk do te keni problem por do te vije nje kohe kur makina do te ndaloje. Për të ruajtur jetën tone gjaku dhe qelizat duhet te mbrohen nga aciditeti. Ne qofte se keto behen acide, ne do të vdesin.

Kalciumi dhe magnezi janë dy mineralet kryesore alkalin. Për fat të mirë ne kemi atë që mund te quhet një bankë alkaline e mineraleve në eshtra dhe dhëmbë. Për te ulur mbingarkesen e acidit trupi do të të bërj tërheqje nga kjo llogari bankare. Por ndersa plakemi shohim se kockat behen me te brishta por mund te rezultoj edhe në osteoporozë.

Një mënyrë tjetër e trupit per te ngritur pH e gjakut është që të ndaloje acidet dhe depozitimin e tyre në inde. Kjo i mundëson gjakut tone të mbetet në një gamë të pranueshëm pH, por si këto lende mund te kete të tjera të dëmshme te cilat grumbullohen; pH i përgjithshëm ulet dhe niveli I osigjenit bie, fara e një sërë sëmundjesh degjenerative eshte mbjellë.

Ky process gradual I uljes se mineraleve ne kockat tona eshte I ngadalte. Për shumë vite nuk kemi asnjë symptom dhe përfundimisht ne fillojmë të përjetojnë dhimbje dhe dhimbje, nivelet e energjisë bien, dhe shenja të tjera te plakjes.

Këto nuk janë një pjesë e pashmangshme e plakjes. Ato janë shenja paralajmëruese. Zemra dhe sëmundje të qarkullimit të gjakut, çrregullime të sheqerit në gjak, fibromyalgia dhe lodhje kronike (madje edhe kancer) janë të gjitha të lidhura drejtpërdrejtë me një pH acid.

Si lidhen kushtet shendetsore me pH[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Osteoporoza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje mineral alkaline përgjegjës për asnjëanësimin e acideve në trup është kalciumi. Siç është thënë më herët, kur ne lejojmë të bjerë pH jonë në një gjendje acide trupi është i detyruar të tërheq kalciumit nga eshtrat dhe dhëmbët për të ruajtur jetën.Kjo shkakton osteoporozen.

Sëmundje kardiovaskulare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kolesteroli është një efekt anësor acid e metabolizmit yndyror. Ndersa trupi bëhet më acid, ai mbron veten duke ngurtesuar kolesterolit në gjak dhe e depoziton atë në enët e gjakut tonë. Gjatë një periudhe prej vitesh nje pllake ndertohet duke rezultuar në, ilaçe kirurgji ose sulme në zemër dhe tru. Kur pH është ngritur në një gjendje alkaline trupi eshte ne gjendje me te mire për të neutralizuar këto mbeturina dhe ti hedh ato jashtë sistemit.

Artrit

Një tjetër efekt anësor i metabolizmit normale eshte urina acide. Si kolesteroli trupi merret me teprimet duke i ngurtesuar ato në një kripë qe formohet ne nyje. Rezultati është përdhes dhe artritit. Ky acid i grumbulluar mund të dëmtojë kërcin dhe të irritojë nyjet. Gjakut nuk mund të transportoj mbeturinat efektivisht në nyje, kjo është arsyeja pse acidet kanë tendencë për të grumbulluar aty.Pirja e ujit te pasur me alkaline mund të bëjë një punë të mirë të pastrimit të urinës me kalimin e kohës..

Funksioni imun

Sistemi imunitar eshte nje system I sofistikuar pastrimi. Ai eshte I perbere nga qelizat e bardha. Çdo qelizë e bardhe është prodhuar nga trupi juaj per te eleminuar nje semundje te vecante. Për shembull është një qelizë të veçantë për të eleminuar kancerin, një tjetër për nje virus . Ndonjëherë, patogjenet shumëzohen më shpejt se trupi mund të prodhojë qeliza te bardha qe perputhen kesaj semundjeje si per shembull kanceri,gripi etj. A nuk do te ishte mire sikur ne mund ta ndihmonim sistemin imunitar qe ti parandalonte keto semundje? Bakteret, viruset,dhe kërpudhat që sulmojnë trupin tonë lulëzojnë në një mjedis acid. Në një mjedis pak alkaline (ose shumë acid) ata janë të dobësuar në mënyrë të konsiderueshme dhe nuk shumohen në mënyrë efikase.

Në nje mjedis pak alkaline pH, sistemi imun mund të eleminoj mikrobet potencialisht të dëmshme më lehtë, shpesh para se të ketmi asnjë simptomë. Ata janë dobësuar dhe nuk shumohen. Në fund të fundit shëndetin fiton.

Vitalitet

Një kusht acid gjithashtu korrespondon me nivelet e ulëta të oksigjenit. Ka një korrelacion direkt midis oksigjen pH dhe në dispozicion. Një ambient alkaline ofron mijëra herë me shume oksigjen sesa eshte i nevojshëm për të gjitha funksionet trupore. Oksigjeni është thelbësor për prodhimin e energjisë. Në terma shumë të thjeshtë, prodhimi natyrore i energjisë në trupin tone eshte I mundur nga oksigjeni qe djeg hidrogjenin. Një aspekt tjetër i energjisë dhe vitalitetit kunder lodhjes është aktiviteti i duhur enzimave .Acidet shuajn enzimat, të cilat janë proteina të vogëla qe kontrollojne reaksionet kimike. Pa enzima nuk ka jetë. Mbajtja e një pH në varg 7,2-7,6 është kritike për të ngadalësuar degjenerim dhe mbajtjen e një vitalitet më rinore.

Disa substanca formojnë zgjidhje acidike ose alkaline kur treten në ujë, të cilat mund të provohen me tregues. Solucionet ujore që nuk janë as acide dhe as alkaline quhen neutrale.