Jump to content

PQRST

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

PQRST është akronim nga gjuha angleze i cili qëndron për Preview, Question, Read, Summary, Test dhe është një nga teknikat e mësimit dhe studimit të përdorura për të provuar ekskluzivisht teknikën e mësimit mnemonik, për t'ju lejuar të përqendroheni në informacionet më të rëndësishme dhe konceptet kryesore si dhe të aktivizoni strategjitë metakognitive të nevojshme për një menaxhim të qëllimshëm të tekstit. Kjo teknikë i jep përparësi informacionit në një mënyrë që lidhet drejtpërdrejt me mënyrën se si do t'u kërkohet ta përdorin atë informacion në një provim. [1] [2]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. P (Preview) - Studenti shikon temën që duhet të mësohet ose studiohet duke u njohur me titujt kryesorë ose pikat në planprogram.
  2. Q (Question) - Studenti formulon pyetje për t'u përgjigjur pas një ekzaminimi të plotë të temës ose temave.
  3. R (Read) - Studenti lexon përmes materialit përkatës, duke u përqëndruar në informacionet që lidhen më mirë me pyetjet e formuluara më parë.
  4. S (Summary) - Studenti përmbledh temën. Kjo mund të përfshijë shënime të shkruara, diagrame merimangash, diagrame rrjedhëse, diagrame të etiketuara, mnemonikë, apo edhe regjistrime zanore.
  5. T (Test) - Studenti i përgjigjet pyetjeve të hartuara më herët, duke shmangur shtimin e pyetjeve që mund të shkëpusin ose ndryshojnë temën.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Gopalakrishnan, Karthika (2009-01-08). "Students tackle stress as board exams draw". The Times Of India. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Stangl, Werner. "The PQRST Method of Studying". stangl-taller.at. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Robinson, Francis Pleasant (1970). Effective study. New York: Harper & Row. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)