Pachycephalosaurus

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pachycephalosaurus
Vargu kohor: Kretaceu i Vonëshme, 70–66 Ma
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(129,170,114); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,169,138); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">O
<div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(166,223,197); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">S <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(221,150,81); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">D <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(63,174,173); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">C <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(247,88,60); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">P <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(153,78,150); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">T <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(0,187,231); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">J <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(111,200,107); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">K <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(254,161,99); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">Pg <div style="position:absolute; height:100%; font-size:90%; text-align:center; background-color:rgb(254,221,45); left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx;">N
<div style="position:absolute; height:8px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#360; opacity:1">
<div style="position:absolute; height:6px; top:1px; left:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; width:Gabim shprehjeje: Shenjë e panjohur "{" pikësimipx; background-color:#6c3">
Pachycephalosaurus wyomingensis ROM.jpg
Kast i mostrës "Sandy", Muzeu Mbretëror i Ontarios
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Mbirendi:
Rendi:
Superfamilja:
Familja:
Gjinia:
Pachycephalosaurus

Pachycephalosaurus (që do të thotë "hardhucë me kokë të trashë", nga greqishtja pachys- / παχύς- "i trashë", kephale / κεφαλή "kokë" dhe sauros / σαῦρος "hardhucë") është një gjini i dinozaurëvepachycephalosaurid. P. wyomingensis është specia e vetme e njohur. Jetoi gjatë periudhës së Kretaceut të Vonëshme (faza e Maastrichtian) të asaj që tani është Amerika e Veriut.

Pachycephalosaurus ishte një krijesë barngrënëse e cila njihet kryesisht nga një kafkë e vetme dhe disa çati kafke jashtëzakonisht të trasha, megjithëse fosilet më të plota janë gjetur në vitet e fundit. Ajo ishte një nga dinozaurët e fundit jo-shpendë para ngjarjes së zhdukjes së Kretace-Paleogjenit. Një dinozaur tjetër, Tylosteus i Amerikës Veriore perëndimore, është sinonimuar me Pachycephalosaurus, ashtu si edhe gjinitë Stygimoloch dhe Dracorex në studimet e fundit.[1][2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Horner, J. R.; Goodwin, M. B. (2009). Sereno, Paul (red.). "Extreme Cranial Ontogeny in the Upper Cretaceous Dinosaur Pachycephalosaurus". PLOS ONE (në anglisht). 4 (10): e7626. Bibcode:2009PLoSO...4.7626H. doi:10.1371/journal.pone.0007626. PMC 2762616. PMID 19859556.
  2. ^ Goodwin, Mark B.; Evans, David C. (2016). "The early expression of squamosal horns and parietal ornamentation confirmed by new end-stage juvenile Pachycephalosaurus fossils from the Upper Cretaceous Hell Creek Formation, Montana". Journal of Vertebrate Paleontology (në anglisht). 36 (2): e1078343. doi:10.1080/02724634.2016.1078343. ISSN 0272-4634. S2CID 131282984.