Paga minimale

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Paga minimale është paga më e ulët orare, ditore apo mujore që punëdhënësit mund t'iu japin të punësuarve për t'i pasur ata në marrëdhënie pune ligjore. Thënë me fjalë të tjera, paga minimale është paga më e vogël e mundshme me të cilën punëtorët mund/lejohen ligjërisht të shesin punën e vet.[1]

Efektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ligjet mbi pagën minimale thonë se nuk është e ligjshme që të punësohet një individ nën një sasi të caktuar parash për orë apo për muaj. Rrjedhimi i kësaj është se, një pjesë e mirë e kontratave të nënshkruara mes punëdhënësve dhe punëtorëve që janë nën pagën minimale ligjore, bëhen menjëherë të jashtëligjshme, çka shpesh shkakton edhe një rritje të papunësisë.[2]

Historia e ligjeve mbi pagën minimale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime dhe shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Encyclopædia Britannica. "Minimum wage", Encyclopædia Britannica Online,
  2. ^ Murray Rothbard. Outlawing Jobs: The Minimum Wage, Once More nga Making Economic Sense, Kapitulli 36.