Palestra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Palestra, Pompei

Palestra (greqisht: παλαίστρα)[1]është një mjedis sportiv i mbuluar, ku bëhen stërvitje e gara gjimnastikore.[2] Në antikitet, palestra ishte një lloj ose tip i shkollës së lashtë greke të mundjes. Ngjarjet që nuk kërkoninë shumë hapësirë, si boksi dhe mundja, praktikoheshin atje. Palestra mund të funksiononte si në mënyrë të pavarur ashtu edhe si pjesë e gjimnazit publik; një palestër mund të ekzistonte pa një gjimnaz, por asnjë gjimnaz nuk mund të ekzistonte pa një palestër.

Shih edhe[redakto | përpunoni burim]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon - παλαίστρα
  2. ^ Baku, Pasho, red. (2011). "Palestra". Enciklopedia universale e ilustruar. Tiranë: Shtëpia Botuese Bacchus. f. 704.  734077163.