Gjimnastika

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjimnastikë

Gjimnastika është një sport qe e drejton njeriun te dalloje forcën individuale, fizike e mendore, përmes ushtrimeve preçise, te kontrolluara me estetike prefektë ne një Sintoni lëvizjesh qe zhvillohet ne vegla te ndryshme.

Gjimnastika është një sport ku bashkohet lëvizja e trupit ne ritmin e një muzike koreografike. Ne realitet gjimnastika mund te barazohet me një forme te artit, ajo ka ne Vetvete forcën, ritmin, ekuilibrin, leverdishmërinë tek gjimnasti.

Historia e gjimnastikës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjimnastika në Lashtësi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne fillimet e civilizimit grek, gjimnastika u ushtrua për zhvillimin e trupit duke bere ecje gjimnastike.

Një sere ushtrimesh me pesha, jumping, wresling, note dhe hedhje peshash. Elementet e pare të gjimnastikës janë si një regjim i kondicionuar fizik e demonstrim ushtarak. Këto programe u formuan për herë te pare dhe hyri për herë të parë ne programet edukative të fëmijëve në të cilën hynen elementet koordinative trup të lire.

Më vonë natyrisht gjimnastika është e lidhur me Lojërat Olimpike të Lashta, e mbretit MINOSSE (e te tjerët pas tij në periudhën e Kretës 2700 p.e.r. - 1400 p.e.r.) i cili i zëvendësoi ato me ushtrimet fizike.

Gjimnastika është një nga sportet me antike Olimpike, konkurrentet e cilit bënin një sere evenimentesh të ishin përfundimisht tek “gjimnastika”.

Emri i sportit të gjimnastikës vjen nga fjala antike greke “gjimnos” që do të thote i “zhveshur”, ku ushtrusit paraqiteshin te letesuar nga rrobat per te qene me te lirshem ne ekzekutimin e tyre.

Gjimnastika pratikohej edhe me perpara ne disa forma, me emrin “gymnazein” qe do te thote “ekzekutim i lakuriq” o “gymnos” qe perkthehet ne “art lakuriq”.dhe rregullat e gjimnastikes jan te ndihesh mir fizikisht pisiqikisht te ket asistenc profesionale dhe te sigurohet vegla dhe vendi

Gjimnastika jomomoderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pra ne nje forme o tjeter tipike e vallezimit (baletit) por ne zhvillimitte ushtrimeve te Ndyshmeper te mundur per pak momente forcen terheqese te tokes (gravitetit).

Gjimnastika ne formen e sotme i ka shejat e fillii ne Suedi. Metoda Suedeze nder te tjera kendontee zhvilluar nga PEHR HENRIK LING (tipike gjimnastikea ritmike).

Eqe konçentrohej ne ritmin e koordinimin me një copedhe topave te vegjel.

Historia e gjimnastikes dëshmon se ne Gjermanie Cekosllavaki u zhvilluan veglat e para rreth viteve 1800, dhe janë fillimet e gjimnastikes moderneme punën e JOHAN FRIEDRICH GUTSMUTHS (1778-1852) ku zhvilloj nje programkonplet me ushtrime te ekuilibrit, elasticitetit si dhe te forces muskulare Trashigimtari i tij, FRICDRICH LUDWIG JAHN (1778- 1839 një mësues gjimnastike është njohur si babai i Gjimnastikes. JAHN’s krijoj dhe tre veglat e para Gjimnastikës moderne qe janë Hekuri gjimnastikor, Paralelia e meshkujve dhe Onazat. Por Ai krijoj dhe mjete te tjera teknike didaktike. Mesimin e gjimnastikes E zhvillonte ne një tunel te vjetër “TEUTONICO” ne Berlin fjale Qe do te thote me ba gjimnastike, ku JAHN’s e adobtoj dhe e zevendesoj me “GYMASTIK”. Zhvulluar per 8 vjete deri ne vitin 1820, ku gjimnastika ne Gjermani u ndalua dhe Jahns ju ndalua te organizoje Dhe te mesonte gjimnastike, per kete iku nga Gjermania ne Amerike 1820 ku zhvilloi mesimet e tij per gjimnastiken. Pos ketyre viteve Gjimnastika u be sport shume popullor dhe në Evropë. Gjimnastika behej per znvillimin E fizikut ne formacionet ushtarake. Me vone u formuan dhe federatat (shoqatat) civile.

I pari Klub Gjimnastike krijohet ne Gjermani ne vitin 1860. ”Shoqata Gjimnastikës Praga” qe me vone u rinovu me emrin “Sokol –Praga” është formuar nga Miraslav Turs eJindamich Fugnerne 16 shkut 1862 si e para organizate e edukimit fizik Austriako-Hungareze (ky organizëm funksionon dhe sot me te njejtin emer). Lideri i saj Miraslav Turs studio ushtrimet e gjimnastikes nga ana terminologjike (Bazën e gjimnastikes).

E keshtu me rralle u krijuan shoqatat e tjera ne 1865 ne Belgjike, 1867 ne Poloni, 1868 ne Hollande 1873 ne France 1883 ne Rusi. Kjo beri te mundur qe keto federazione (shoqata) te formonin me 23 korrik 1881 me perfaqesuesit e belgjikes, Frances dhe te Vendeve te Ulta, Federaten Evropiane te Gjimnastikes (U.E.G.) ku pos dyzet vitesh me vone me 7 prill 1921 F.E.G. hyri zyrtarisht ne F.I.G. (Federata Internacionale e Gjimnastikes).

Gjimnastika eshte nje nder sportet e para te Lojrave Olimpike te para moderne te Zhvilluara ne Athine 1896. Kampionati i parë Botërore i gjimnastikës është zhvilluar në Anversa në vitin 1903.

Federata Internacionale e Gjimnastikës (F.I.G.) u krijua në vitin 1881.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]