Jump to content

Panizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Panizmi është një nocion gjeopolitik i konceptuar nga ana e gjeopolitikologut Karl Haushofer e i cili mbështetet në nocionin e Pan-Idesë (Pan në gjuhën greke shpreh idenë e një tërësie). Panizmi apo pan-ideja është "një përfaqësim gjeopolitik i cili bazohet në një bashkësi të rendit etnik, fetar, rajonal apo kontinental".[1] Ajo mbështetet në tre elementë gjeografikë: gjuha, feja dhe përkatësia kontinentale.

Panizmi ndahet në tri kategori:

  • Panizmi etnolinguistik
  • Panizmi religjioz dhe
  • Panizmi kontinental.[2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Karl Haushofer, Geopolitik der Pan-Ideen, Zentral-Verlag, Berlin, 1931, 96 p.
  2. ^ Sophie Chautard, « Le panisme », in Comprendre la géopolitique, Studyrama, Levallois-Perret, 2006, p. 246-253 (ISBN 2-84472-787-5)