Patrikana e Pejës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Patrikana e Pejës
LlojiArkitekturore
VendndodhjaPejë, Kosovë
NdërtuarMesjetë
Emri zyrtar: Monument /Ansambël
LlojiNën mbrojtje
Përcaktuar428/47; LZVM
Nr. i referencës2087

Patriarkana e Pejës është një monument i trashëgimisë kulturore në Pejë, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë Arkitekturor, i miratuar me numër 428/47 .

Manastiri i Pejës
Patriarkana e Pejës (1557)

Data e saktë e themelimit të Patrikanës është i panjohur. Ajo është e mendimit se përderisa Shën Sava (d. 1235) ishte ende gjallë se vendi u bë një metoh (tokës në pronësi dhe drejtohet nga një manastir) e manastirit Zica, atëherë selinë e Kryepeshkopatës serbe.

Kryepeshkopi Arsenije I (d. 1266) ndërtoi Kishën e Apostujve të Shenjtë, ndërsa ai donte selinë e Kishës Serbe të jetë në një vend më të sigurt dhe më afër qendrës së vendit. Së shpejti, rreth 1250, ai urdhëroi atë dekoratë. Kryepeshkopi Nikodim I ndërtuar Kishën e Shën Dhimitrit rreth 1320, në veri të kishës tjetër. Një dekadë më vonë, rreth 1330, pasardhësi i tij, Kryepeshkopi Danilo II ndërtoi një kishë të tretë, në jug të një origjinal - Kisha e Virgjëreshës së Shenjtë Hodegetria në jug të cilit ai shtoi Kishën e vogël e Shën Kollit. Në frontin e tri kishave kryesore, atëherë ai ngriti një narteks monumentale. Në frontin e narteksit ai ndërtoi një kullë. Në kohën e Kryepeshkopit Joanakije II, rreth 1345, Kisha deri tani undekoratuar e Shën Dhimitrit u zbukuruar me afreske. Perandori Dushan i Fuqishmi (r. 1331-1355) ngriti Kryepeshkopatës në Pejë për statusin patriarkal.

Gjatë shekullit të 14-të, modifikime të vogla janë bërë në Kishën e Apostujve të Shenjtë, kështu që disa pjesë janë dekoruar më vonë. Nga 13 deri në shekullin e 15, dhe në shekullin e 17, Patriarkët dhe kryepeshkopët e Pejës serbe u varrosën në kishat e Patrikanës. Në 1459-63, pas vdekjes së Arsenije II patrikana u bë vakant dhe ishte shfuqizuar, por u rivendos në 1555-7 nga Sulejmani i Madhërishëm nën këshillat e Sokollu Mehmed Pashës, ndërsa disa Dioqezat bullgare janë vendosur nën juridiksionin e saj. Në fillim të shekullit të 18 dhe veçanërisht gjatë dhe pas luftës austro-turke të 1735-9 patriarkana u bë objekt i Fanariotes dhe Patriarkana Ekumenike e Kostandinopojës, qëllimi i të cilit ishte për të vendosur dioqezat e Patrikanës së Pejës nën vete juridiksioni. Në 1737 kreu i parë grek i Patriarkanës së u emërua pas ndërhyrjes së Aleksandros Mavrokordatos, i cili etiketuar udhëheqjen serbe pasigurt. Në vitet në vijim, Fanariotes nisi nismat politike që çuan në përjashtimin e serbëve në suksesion e Patriarkanës, i cili u abrogua përfundimisht në shtator 1766.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një kategori në Wikimedia Commons përmban dokumente multimediale për Patrikana e Pejës.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.