Jump to content

Paul Boffa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sir Paul Boffa, OBE (30 qershor 1890 - 6 korrik 1962) ishte kryeministër maltez (1947–50) i cili mori detyrën pasi vetë-qeverisja u rivendos nga autoriteti kolonial britanik pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. [1] [2]

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lindur në Vittoriosa më 30 qershor 1890, Paul Boffa u shkollua në Lice dhe në Universitetin e Maltës nga ku u diplomua si mjek në 1912. Gjatë Luftës së Parë Botërore, ai shërbeu me Korporatat Mjekësore Mbretërore në Maltë, Salonikë dhe në anijet e spitalit. Pas luftës ai u vendos në praktikën private në Paola.

Në vitin 1921, ai u martua me Genoveffa Cecy dhe kishte dy djem dhe dy vajza: Salvino (aka Vivi), Hilda, Joseph (aka Profs), Carmelina (aka Melina). Ai vdiq në rezidencën e tij në Paola dhe u varros në Varrezat All Souls në Tarxien . Ish Spitali King George V (KGV) - një memorial për njerëzit e Marinës Tregtare që vdiqën në Luftën e Parë Botërore - u riemërua në Spitalin Sir Paul Boffa në 1976.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paul Boffa hyri në politikë kur Maltës iu dha vetëqeverisja në 1921 dhe u bashkua me Partinë e Punës në 1923. Ai u kthye në Asamblenë Legjislative sipas Kushtetutës Amery-Milner në 1924, 1927 dhe 1932 gjithashtu u zgjodh Drejtues i Partisë së Punës në 1927. Partia Laburiste dhe Partitë Kushtetuese formuan një marrëveshje elektorale (e njohur si "Kompakt") për zgjedhjet e vitit 1927 . Falë kësaj Partia Kushtetuese ishte në gjendje të formonte një qeveri me mbështetjen e Punës edhe pse në kuptimin e vërtetë të fjalës ky nuk ishte një koalicion pasi Laburistët refuzuan të merrnin dosjen ministrore. Në 1932 Boffa ishte i vetmi kandidat i Partisë së Punës i zgjedhur në Asamblenë Legjislative derisa u shpërbë në 1933. Ai u emërua si anëtar i Këshillit Ekzekutiv nga 1936 deri në 1939 dhe u zgjodh, përsëri si përfaqësuesi i vetëm i Punës, në Këshillin e Qeverisë në 1939 .

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Boffa shërbeu si Komisioner rrethi dhe Zyrtar Mjekësor i ARP në zonat Cottonera, Paola, Tarxien dhe Luqa .

Monumenti Pawlu Boffa në hyrje të Birgu

Në zgjedhjet e vitit 1945, Boffa u zgjodh përsëri në interes të Partisë së Punës. Ai arriti kulmin e karrierës së tij politike në nëntor 1947, kur u bë Kryeministri i një shumicë prej 24 anëtarësh të Punës. Në 1949, pas ultimatumit të Partisë së Punës për Britaninë në lidhje me ndihmën financiare, Partia e Punës u nda; por Boffa vazhdoi si Kryeministër. Ai më vonë themeloi dhe drejtoi Partinë e Punëtorëve të Maltës (MWP). MWP humbi Zgjedhjet e vitit 1950.

Në 1951 Boffa u rizgjodh në legjislaturë dhe përsëri në 1953 . Megjithëse ai nuk mbajti më kurrë zyrën e Kryeministrit, ai u bashkua me një qeveri koalicioni me Partinë Nacionaliste të udhëhequr nga Giorgio Borġ Olivier . Në këtë kabinet, Boffa mori dosjen e Shërbimeve Shëndetësore dhe Sociale. MWP nuk garoi në zgjedhjet e 1955 dhe në atë vit, ai dha dorëheqjen nga parlamenti për arsye shëndetësore. Ai mbajti një interes në politikë dhe u emërua President Nderi i Partisë së Punëtorëve të Krishterë (CWP).

Për Boffën u krijua një Bachelor i Knight në listën e Nderimeve të Vitit të Ri 1956 në njohjen e shërbimeve publike të shquara. Ai gjithashtu u dha me Yllin 1914-18, Medaljen e Shërbimit të Përgjithshëm, Medaljen e Fitores, Medaljen e Kurorëzimit dhe Medaljen e Mbrojtjes.

Boffa ishte i dobishëm në marrjen e njohjes së gjuhës Malteze në gjykatat ligjore dhe futjen e arsimit të detyrueshëm fillor dhe pensioneve të pleqërisë, si dhe dhënien e votës për gratë.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Office of the Prime Minister
  2. ^ Historical Dictionary of Malta, by Uwe Jens Rudolf, 2018