Jump to content

Parlamenti i Maltës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Parlamenti i Maltës është organi kushtetues legjislativMaltë, i vendosur në Valeta. Parlamenti është me një dhomë, pra Dhomën e Përfaqësuesve të zgjedhur në mënyrë demokratike dhe Presidentin e Maltës . Sipas ligjit kushtetues, të gjithë ministrat e qeverisë, përfshirë Kryeministrin, duhet të jenë anëtarë të Dhomës së Përfaqësuesve.

Midis 1921 dhe 1933 Parlamenti ishte me dy dhoma, i përbërë nga një Senat si dhe një Asamble Legjislative.

Dhoma e Përfaqësuesve të Maltës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhoma e Përfaqësuesve është legjislatura njëdhomëshe e Maltës dhe një përbërës i Parlamentit të Maltës. Dhoma kryesohet nga Kryetari i Dhomës . Presidenti i Maltës emërohet për një mandat pesë-vjeçar me një rezolutë të Dhomës.

Përbërja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dhoma përbëhet nga një numër tek i anëtarëve të zgjedhur për një mandat legjislativ prej pesë vjetësh. Zakonisht, pesë anëtarë kthehen nga secila prej trembëdhjetë zonave zgjedhore duke përdorur sistemin elektoral të vetëm me vota të transferueshme, por anëtarët shtesë zgjidhen në raste mos proporcionaliteti (kur një parti me shumicë absolute të votave nuk arrin të fitojë një shumicë absolute të vendeve dhe ku zgjidhen vetëm kandidatë nga dy parti).

Vendi i takimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Midis 1921 dhe 2015, Dhoma e Përfaqësuesve ishte vendosur në Pallatin e Grandmasterit në Valeta . [1] Që prej 4 majit 2015 Dhoma e Përfaqësuesve është takuar në Shtëpinë e Parlamentit, afër portës së qytetit të Valetes.

Komitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Urdhërat e Përhershëm të Dhomës parashikojnë krijimin e tetë Komisioneve të Përhershme Parlamentare për ta bërë punën parlamentare më efikase dhe për të rritur funksionet e kontrollit të Parlamentit.

Komitetet e Përhershme janë:

 • Komisioni i Përhershëm për Biznesin e Shtëpive
 • Komisioni i Përhershëm për Privilegjet
 • Komisioni i Përhershëm për Llogaritë Publike
 • Komisioni i Përhershëm për Çështjet e Jashtme dhe Evropiane
 • Komisioni i Përhershëm për Çështjet Sociale
 • Komisioni i Përhershëm për Shqyrtimin e Faturave
 • Komisioni i Përhershëm për Çështjet e Familjes
 • Komisioni i Përhershëm për Çështjet Ekonomike dhe Financiare

Komitetet e tjera të përhershme të krijuara nga statutet e tjera përfshijnë:

 • Komisioni i Përhershëm i Mjedisit dhe Planifikimit të Zhvillimit
 • Komiteti i Llogarive të Zyrës Kombëtare të Auditimit
 • Komisioni i Përhershëm për Emërimet Publike
 • Komiteti për Standardet në Jetën Publike

Ekzistojnë gjithashtu komitete të zgjedhura dhe komitete jozyrtare.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

 1. ^ "Parliament House inaugurated, holds first sitting: 'A milestone in Malta's parliamentary history' – President". Times of Malta (në anglisht). 4 maj 2015. Marrë më 6 maj 2015.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)