Jump to content

Pavle Deshpali

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pavle Deshpali

Pavle Deshpali (18 qershor 1934, Blato, Korčula - 16 dhjetor 2021), kompozitor, dirigjent dhe akademik i shquar kroat me prejardhje shqiptare.[1] Përndryshe Pavle Deshpali është i biri i kompozitorit dhe shkrimtarit të shquar kroat me prejardhje shqiptare Shime Deshpalit si dhe vëllau i kompozitorit të shquar Valter Deshpalit dhe violinistes maja Deshpali.[2]

Vepra të zgjedhura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Concerto for alto-saxophone and string orchestra (1963)
 • Concerto for violin and orchestra (1960)
 • Concerto for cello and strings (2000)
 • Passacaglia and Fugue for piano and strings (1956)
 • The Ceremonial Parade for French horn ensemble and symphony orchestra (2001)
 • Three Chorale Preludes for chamber orchestra (1957)
 • Variations for orchestra (1957)[3]

Mirënjohje dhe shpërblime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 1965. – Shpërblimi i Qytetit të Zagrebit për veprën Ratni rekvijem
 • 1978. – Shpërblimi i Këshillit të Qytetit të Floridës
 • 1980. – Shpërblimi Milka Trnina
 • 1989. – Shpërblimi Josip Štolcer Slavenski
 • 1992. – Shpërblimi Vladimir Nazor
 • 1993. – Shpërblimi Orlando
 • 1994. – Mirënjohje nga Ministria e Kulturës e Kroacisë[
 • 1996. – Red Danice hrvatske
 • 1997. – Shpërblimi Diskografik
 • 1999. – Shpërblimi Ivan Lukačić
 • 2002. – Shpërblimi Diskografik Porin për veprën Čežnja
 • 2003. – Shpërblimi i Ministrisë së Kulturës së Kroacisë për veprën Koncert za violončelo i gudače
 • 2004. – Mirënjohja Zlatno zvono
 • 2005. – Shpërblimi Vladimir Nazor
 • 2005. – Shpërblimi Judita
 • 2005. – Shpërblimi diskografik "Porin" për veprën Koncert za violončelo i gudače
 • 2005. – Shpërblimi diskografik "Porin" për veprën Koncerta za violončelo i gudače
 • 2006. – Shpërblimi i Qytetit të Zarës
 • 2009. – Shpërblimi diskografik "Porin"
 • 2010. – Shpërblimi "Porin" për vepër jetësore
 • 2012. – Shpërblimi Lovro Matačić për vepër jetësore
 • 2014. – Mirënjohja e Filharmonisë së Zagrebit[4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "'Pavle Dešpalj'". info.hazu.hr (në anglisht). HAZU.
 2. ^ Pavle Dešpalj: ‘Nemam više puno energije za druge stvari, ali dok dirigiram, još uvijek sam najjači’ Vizituar më 10.10.2016.
 3. ^ "'Pavle Dešpalj'". www.mic.hr (në anglisht). MIC.[lidhje e vdekur]
 4. ^ Večernji.hr / Kultura / Glazba – Branimir Pofuk: »Uz veliko priznanje Dešpalju, zablistali solisti iz orkestra«, pristupljeno 21. listopada 2014.