Peizazh tokësor/detar i mbrojtur

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Peizazh i mbrojtur tokësor/detar e njohur edhe si zonë e peizazhit të mbrojtur tokësor apo detare (gjithashtu zonë e mbrojtur detare ose zonë bregdetare) janë zona të mbrojtura në të cilat kryesisht duhet të ruhet pamja e një peizazhi kulturor/natyror. Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës dhe Burimeve Natyrore (IUCN) përcakton fusha të tilla nën kategorinë IUCN V (anglisht: Protected Landscape/Seascape). [1]

Përkufizimi IUCN[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

A protected area where the interaction of people and nature over time has produced an area of distinct charcter with significant, ecological, biological, cultural and scenic value: and where safeguarding the integrity of this interaction is vital to protecting and sustaining the area and its associated nature conservation and other values.

Një zonë e mbrojtur, ku bashkëveprimi i njerëzve dhe natyrës me kalimin e kohës ka prodhuar një zonë me karakter të veçantë, me vlera domethënëse, ekologjike, biologjike, kulturore dhe skenike: dhe ku ruajtja e integritetit të këtij ndërveprimi është jetik për mbrojtjen dhe ruajtjen e zonës së natyrës përreth dhe vlerave të tjera. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Protected areas in Europe – an overview (në anglisht). fq. 55. doi:10.2800/55955. ISBN 978-92-9213-329-0. ISSN 1725-9177.
  2. ^ IUCN Protected Areas Categories System, iucn.org, abgerufen 3. August 2013;
    Übersetzung: Wikipedia