Jump to content

Parqet e peizazhit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ujëra ligatinash përkrah lumit Morava në Zonën e Mbrojtur të Peizazhit ( Sllovaki).

Parqet e peisazhit janë një lloj zone e mbrojtur në disa vende të botës (kryesisht në Evropë: Republikën Çeke, Poloni, Sllovaki, Ukrainë, Hungari dhe Slloveni) dhe është me status më të ulët se një Park Kombëtar dhe me kufizime më pak të rrepta në zhvillim dhe përdorim ekonomik (zakonisht IUCN Kategoria V).

Parqet e peizazhit janë institucione rekreative të mbrojtura nga mjedisi, me status lokal ose rajonal, të cilat krijohen me qëllimin e ruajtjes në gjendje natyrore, komplekse dhe objekte natyrore tipike ose unike, si dhe sigurojnë kushtet për rekreacion të organizuar për popullatën.

Parqet e peizazhit organizohen me tërheqje ose pa tërheqje të parcelave të tokës, ujit dhe objekteve të tjera natyrore nga pronarët ose përdoruesit e tyre.

Në rast se tërheqja e parcelave të tokës, uji dhe objektet e tjera natyrore është e domosdoshme për nevojat e parqeve rajonalë të peizazhit, ajo bëhet në mënyrë të përcaktuar me legjislacionin e vendit specifik.

Parqet e peizazhit mbështeten në zbatimin e qëllimeve të tilla:

  • ruajtja e komplekseve dhe objekteve të vlefshme natyrore dhe historiko-kulturore;
  • krijimin e kushteve për një turizëm efektiv, rekreacion dhe lloje të tjera të aktiviteteve në natyrë në kushte natyrore në përputhje me regjimin e mbrojtjes së komplekseve dhe objekteve natyrore të ruajtura;
  • promovimi i punës së arsimit dhe edukimit mjedisor.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]