Pikëpresja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pikëpresja ose pikëpresje[1]; është një simbol që përdoret zakonisht si shenjë pikësimi drejtshkrimor. Një pikëpresje përdoret më së shpeshti për të lidhur (në një fjali të vetme) dy klauzola të pavarura që janë të lidhura ngushtë në mendim, si për shembull kur ripërcaktoni idenë e mëparshme me një shprehje të ndryshme. Kur një pikëpresje bashkon dy ose më shumë ide në një fjali, atyre ideve u jepet renditja e barabartë.[2] Pikëpresje mund të përdoren gjithashtu në vend të presjeve për të ndarë artikujt në një listë, veçanërisht kur vetë elementët e listës kanë presje të ngulitura.[3]

Pikëpresja është një nga shenjat standarde më pak të kuptuara, dhe kështu nuk përdoret aq shpesh nga shumë shqip folës.[4]

Në paraqitjen e tastierës QWERTY, pikëpresja qëndron në vijën kryesore të pazhvendosur poshtë gishtit të vogël të dorës së djathtë dhe është përdorur gjerësisht në gjuhët e programimit si ndarës ose terminues i deklaratave.[5]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Learning English". BBC World Service. bbc.co.uk. British Broadcasting Corporation. Arkivuar nga origjinali më 2015-03-23. Marrë më 2014-05-08. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Using semicolons". The Writing Center (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 2020-11-11. Marrë më 2020-11-08. A semicolon is most commonly used to link (in a single sentence) two independent clauses that are closely related in thought. When a semicolon is used to join two or more ideas (parts) in a sentence, those ideas are then given equal position or rank.
  3. ^ "Learning English grammar: How to correctly use a semicolon". Scribendi.com. Arkivuar nga origjinali më 8 gusht 2014. Marrë më 30 korrik 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "For Love of the Semicolon – Insights to English". Language Illuminated. Insights to English (në anglishte amerikane). Arkivuar nga origjinali më 2020-11-10. Marrë më 2020-11-09.
  5. ^ Mössenböck, H. "Introduction to C# – The new language for Microsoft .NET" (PDF) (subtitle: Statements). Linz: University of Linz. fq. 34. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2011-09-29. Marrë më 2011-07-29. Empty statement: ; // ; is a terminator, not a separator {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).