Jump to content

Pika e Kontrollit Kufitar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Posto Fronteiriço das Portas do Cerco në anën makaneze të kufirit Zhuhai-Makao.

Pika e Kontrollit Kufitar është një vend në një kufi ku udhëtarët ose mallrat inspektohen dhe lejohen (ose u mohohet) kalimi. Autorizimi shpesh kërkohet për të hyrë në një vend përmes kufijve të tij. Kufijtë e kontrolluar nga aksesi shpesh kanë një numër të kufizuar pikash kontrolli ku mund të kalohen pa sanksione ligjore. Marrëveshjet ose traktatet mund të krijohen për të lejuar ose mandatuar kalimet më pak të kufizuara (si Marrëveshja e Shengenit). Pikat e kontrollit të kufirit tokësor (portet e hyrjes tokësore) mund të krahasohen me objektet doganore dhe të imigracionit në portet detare, aeroportet ndërkombëtare dhe portet e tjera të hyrjes.

Pikat e kontrollit në përgjithësi shërbejnë për dy qëllime:

  • Për të parandaluar hyrjen e individëve që janë ose të padëshirueshëm (p.sh. kriminelë ose të tjerë që paraqesin kërcënim) ose thjesht të paautorizuar për të hyrë.
  • Për të parandaluar hyrjen e mallrave që janë të paligjshme ose objekt kufizimi, ose për të mbledhur tarifa.

Pikat e kontrollit zakonisht plotësohen nga një shërbim i uniformuar (nganjëherë i referuar si agjentë të shërbimit doganor ose patrullimit kufitar).

Në disa vende (si Kina) ka pika kontrolli kufitare si për ata që hyjnë ashtu edhe për ata që dalin nga vendi, ndërsa në të tjera (si SHBA dhe Kanadaja), ka pika kontrolli kufitare vetëm kur hyjnë në vend. (Ka edhe pika kontrolli të brendshme të Patrullës Kufitare të Shteteve të Bashkuara.)[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Border checkpoint", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-10, marrë më 2022-12-21