Jump to content

Piramida e të nxënit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Piramida e të nxënit (e njohur edhe si "piramida e të mësuarit", "koni i të nxënit", "koni i mbetjes", "koni i të mësuarit" ose "piramida e mbetjes") është një grup i njohur i modeleve dhe paraqitjeve të të nxënit që kanë të bëjnë me shkallë të ndryshme të mbajtjes të shkaktuar nga lloje të ndryshme të të mësuarit. Përfaqësimet janë përgjithësisht përmes përqindjeve dhe shtresave diskrete brenda një "piramide të të mësuarit". Ndarja është përgjithësisht 10, 20, 30, 50 dhe 90 përqind. [1] [2] [3] [4]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përfaqësimi më i hershëm i tillë besohet të ketë origjinën në një libër të vitit 1954 të quajtur Metodat Audio-Vizuale në Mësimdhënie. Një model piramidal u zhvillua nga Instituti Kombëtar i Laboratorëve të Trajnimit në fillim të viteve 1960, në kampusin e tij kryesor në Bethel, Maine, për të cilin kërkimi origjinal, i brendshëm ka humbur. Ky model i piramidës mësimore u bë një përfaqësim qendror i këtij koncepti me një numër të madh modelesh të nxjerra prej tij. Ky model në përgjithësi shfaq paraqitjen e mëposhtme.

Piramida mësimore ose koni i të mësuarit
Shkalla e mbetjes Veprimtari mësimore para testimit të njohurive
90% Mësoni dikë tjetër / përdorni menjëherë.
75% Praktikoni atë që keni mësuar.
50% Angazhoheni në një diskutim në grup .
30% Shikoni një demonstrim .
20% Shikoni përmbajtje audiovizuale .
10% Lexoni .
5% Dëgjoni një leksion .

Kritikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kritika u shfaq në versionet e hershme të modelit si Koni i Përvojës së Edgar Dale . [2] [3] [4] Kritikët raportuan mospërputhje midis piramidës së të mësuarit dhe kërkimit. Studimi i piramidës mësimore duke qenë se origjinali ka humbur, fushat kryesisht qëndrojnë në një metodologji të panjohur me cilësi të panjohur, me zbutje të panjohur të parametrave ndikues si koha, popullsia e testuar etj., duke i bërë rezultatet e studimit origjinal të pabesueshme. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Letrud, Kåre (2012), "A rebuttal of NTL Institute's learning pyramid", Education (133): 117–124 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b Subramony, D.P. (2003). “Dale’s Cone revisited: Critically examining the misapplication of a nebulous theory to guide practice”. Educational technology, 7-8, (25-30).
  3. ^ a b Molenda, M. (2004). “Cone of experience. In A. Kovalchik & K. Dawson (Eds.), Education and Technology (161-165). California: ABCCLIO.
  4. ^ a b Lalley, J. P. & Miller, R.H. (2007): “The learning pyramid: Does it point teachers in the right direction?” Education 128(1):64-79.