Jump to content

Pitoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pitoni indian (Python molurus).

Pythonidae, i njohur zakonisht si pitoni, janë një familje gjarpërinjsh jo helmues që gjenden në Afrikë, Azi dhe Australi. Midis anëtarëve të tij janë disa nga gjarpërinjtë më të mëdhenj në botë. Aktualisht njihen 10 gjini dhe 39 lloje. Duke qenë natyralisht jo-helmues, pitonët duhet ta shtrëngojnë gjahun e tyre për ta mbytur atë përpara se ta konsumojnë. Pitonët zakonisht godasin dhe kafshojnë gjahun e tyre të zgjedhur për ta fituar atë; atëherë ata duhet të përdorin forcën fizike për të shtrënguar gjahun e tyre, duke mbështjellë trupat e tyre muskulor rreth kafshës, duke e mbytur në mënyrë efektive përpara se ta gëlltisin të tërë. Kjo është në kontrast të plotë me gjarpërinjtë helmues të tillë si gjarpri me zile, për shembull, i cili jep një kafshim të shpejtë dhe helmues, por lëshon, duke pritur që gjahu t'i nënshtrohet helmimit përpara se të konsumohet. Së bashku, pitonët janë të mirë-dokumentuar dhe të studiuar si shtrëngues, njësoj si gjarpërinjtë e tjerë jo helmues, duke përfshirë bollat dhe madje edhe gjarpërinjtë mbretërorëBotës së Re.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]