Potenciali magnetik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Potenciali magnetik jep një mënyrë matematike për përcaktimin e fushës magnetikeelektromagnetizmin klasik. Ai është analogu i potencialit elektrik i cili përcakton fushën elektrikeelektrostatikë. Ashtu si potenciali elektrik, ai nuk mund të vërehet në mënyrë të drejtpërdrejtë - vetëm fusha të cilin ai përshkruan mund të matet. Ekzistojnë dy mënyra për përcaktimin e këtij potenciali - si një potencial skalar dhe si një potencial vektorial. (Megjithatë, vini re se, potenciali magnetik vektorial përdoret shumë më tepër se potenciali magnetik skalar.)

Potenciali magnetik vektorial zakonisht quhet thjesht potenciali magnetik, potenciali vektorial, ose potenciali vektorial elektromagnetik. Nëqoftëse potenciali magnetik vektorial ka varësi kohore, ai kontribuon gjithashtu edhe tek fusha elektrike.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Ulaby, Fawwaz (2007). Fundamentals of Applied Electromagnetics, Fifth Edition. Pearson Prentice Hall. ff. 226–228. 0-13-241326-4. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Jackson, John David (1998). Classical Electrodynamics, Third Edition. John Wiley & Sons. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Duffin, W.J. (1990). Electricity and Magnetism, Fourth Edition. McGraw-Hill. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)