Elektrodinamika klasike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Elektromagnetizmi klasik (ose elektrodinamika klasike) është një degë e fizikës teorike që studion rrjedhojat e forcave elektromagnetike mbi ngarkesat elektrike dhe korrentet. Ajo jep një shpjegim të shkëlqyer të fenomeneve elektromagnetike kur shkallët e distancave dhe fuqive të fushave janë të mbledhura në mënyrë që efektet mekaniko-kuantike të mund të neglizhohen (shikoni artikullin mbi Elektrodinamika kuantike). Aspektet fizike themelore të elektrodinamikës klasike janë paraqitur psh. nga Feynman, Leighton dhe Sands,[1] Panofsky dhe Phillips,[2] si dhe Jackson.[3]

Teori e elektromagnetizmit u zhvillua rreth shekullit të 19-te, me se shumti nga Xhejm Klark Maksuell.

Për një pikëpamje historike të detajuar, konsultoni Pauli,[4] Whittaker,[5] dhe Pais.[6]. Shikoni gjithashtu Historia e optikës, Historia e elektromagnetizmit dhe Ekuacionet e Maksuellit.

Ekuacionet e Maksuellit dhe ligji i forcës së Lorencit formojnë bazën e teorisë klasike të elektromagnetizmit.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Feynman, R.P., R.B. Leighton, and M. Sands, 1965, The Feynman Lectures on Physics, Vol. II: the Electromagnetic Field, Addison-Wesley, Reading, Mass.
  2. ^ Panofsky, W.K., and M. Phillips, 1969, Classical Electricity and Magnetism, 2nd edition, Addison-Wesley, Reading, Mass.
  3. ^ Jackson, John D. (1998). Classical Electrodynamics (bot. 3rd). New York: Wiley. ISBN 0-471-30932-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Pauli, W., 1958, Theory of Relativity, Pergamon, London
  5. ^ Whittaker, E.T., 1960, Historia e Teorive të Eterit dhe Elektricitetit, Harper Torchbooks, New York.
  6. ^ Pais, A., 983, »Subtle is the Lord...«; the Science and Life of Albert Einstein, Oxford University Press, Oxford

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Griffiths, David J. (1999), Introduction to electrodynamics (bot. 3rd), Upper Saddle River, [NJ.]: Prentice-Hall, ISBN 0-13-805326-X {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Jackson, John David (1999), Classical electrodynamics (bot. 3rd), New York, [NY.]: Wiley, ISBN 0-471-30932-X {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shikoni gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]