Forca e Lorencit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trajektorja e një thërrmije me ngarkese q, nën ndikimin e një fushe magnetike B (e drejtuar në mënyrë perpendikulare jashtë ekranit), për vlera të ndryshme të q-së.

fizikë, forca e Lorencit është një forcë mbi një pikë ngarkese në saje të fushës elektromagnetike. Jepet nga ekuacioni i mëposhtëm ne terma te fushës elektrike dhe asaj magnetike:

,ku

F është forca (në njuton)
E është fusha elektrike (në volt për metër)
B është induksioni i fushes magnetike (në tesla)
q është ngarkesa elektrike e thërrmijës (në kulomb)
v është shpejtësia e çastit të thërrmijës (në metër për sekondë)

l- si vektor qe ka drejtimin e percjellesit, kahun e rrjedhjes së rrymë dhe intensitetin e barabartë me gjatësinë e pëcjellësit.

× është prodhimi vektorial
dhe ∇ × janë gradienti dhe kerli, respektivisht

Ose ne mënyrë ekuivalente kemi këtë ekuacionin e mëposhtëm te dhënë në term për potencialit vektorial dhe për potencialit skalar:

ku:

A dhe ɸ janë potenciali magnetik vektorial dhe potenciali elektrostatik, respektivisht, të cilat janë te lidhura me E dhe B nga [1]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Këto përcaktime përdorin teoremën e Helmholcit. Për shkak se divB = 0 (Ligji i Gausit për magnetizmin), teorema e Helmholcit provon se ne mund te përcaktojmë një fushe vektoriale A (te quajtur potencial magnetik) te tille qe B = ∇ × A. Nga ekuacionet e Maksuellit dhe Faradeit, ∇ × E = −∂t B so ∇ × [ E + ∂t A ] = 0. Duke aplikuar teoremën e Helmholcit prape te E + ∂t A, e cila ka kerl zero, ne gjejmë se mund te përcaktojmë një fushe skalare ɸ (te quajtur potenciali elektrik) me E + ∂t A = −∇ɸ. Ekuacioni për B automatikisht kënaq ∇•B = 0, pra kjo demonstron se B është një fushe vektoriale solenoidale. Gjithashtu, ekuacioni për E tregon se ajo mund te ketë dy komponentë te ndryshëm: një komponent konservativ ose fushe vektoriale irrotacionale (e cila e ka origjinën nga ngarkesa elektrike) dhe një komponent jo-konservativ ose komponent kerli (i cili e ka origjinën ne Ekuacionet e Maksuellit). Për detaje te mëtejshme, shikoni potencialin magnetik dhe potencialin elektrik.