Jump to content

Priskos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Priscus (left) with the Roman embassy at the court of Attila, holding his ΙΣΤΟΡΙΑ (History, which the painter has incorrectly spelled ΙΣΤΩΡΙΑ). (Detail from Mór Than's Feast of Attila.)

Priscus of Panium[1] ishte një diplomat i vonë romak, sofist dhe historian nga Rumelifeneri[nevojitet citimi] (n[ Traki) ka jetuar në Perandorinë Romake gjate shekullit të 5. Ai shoqëronte Maximinus, ambasador Theodosius II, to the court of Attila në 448. Gjatë zotërimit të Marcian (450 - 457), ai gjithashtu mori pjesë në misionin në Arabia dhe Egjipti.

Priscus ka qene autor i veprave historike në 8 vellime (Istoria), probably from the accession of Attila to that of Zeno (433 - 474), shkruar në gjuhën greke. Vetëm fragment të veprës kanë mbetur, të ruajtura në sasi të madhe në eksperte bizantine, dhe përshkrimi i Attilës dhe and his court and the account of the reception of the Roman ambassadors is a valuable piece of contemporary history. Shkrimet e tij janë unusually impartial and objective. Historia e Priscusit është përdorur nga Jordanes, Prokopi i Cezaresë dhe nga historianë të tjerë.

Veprat që kane mbetur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tre koleksione të veprës së tij kanë mbetur :

  • Ludwig Dindorf : Historici Graeci Minores (Leipzig, Teubner, 1870).[2] Trancription from some Greek sources.
  • Colin Douglas Gordon[3] : The Age of Attila: Fifth-century Byzantium and the Barbarians (Ann Arbor, University of Michigan Press, 1960). Partial English paraphrase of above with commentary and annotation.
  • Roger C. Blockley: The Fragmentary Classicising Historians of the Later Roman Empire, vol. II (ISBN 0-905205-15-4) (includes fragments from other historians, including Olympiodorus of Thebes).

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]