Prizmi trekëndor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

gjeometri, një prizëm trekëndor është një prizëm me tre anë; është një poliedron i bërë nga një bazë trekëndore, një kopje e përkthyer dhe 3 faqe që bashkojnë brinjët përkatëse . Një prizëm trekëndor i drejtë ka brinjë drejtkëndëshe, përndryshe është i zhdrejtë . Një prizëm i njëtrajtshëm trekëndor është një prizëm trekëndor i drejtë me baza barabrinjës dhe brinjë katrore.

Në mënyrë të barabartë, është një shumëfaqësh, dy faqet e të cilit janë paralele, ndërsa normalet e sipërfaqes së tre të tjerave janë në të njëjtin rrafsh (i cili nuk është domosdoshmërisht paralel me rrafshet bazë). Këto tre fytyra janë paralelograme . Të gjitha seksionet tërthore paralele me faqet e bazës janë të njëjtin trekëndësh.

Si një poliedron gjysmë i rregullt (ose uniform)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një prizëm trekëndësh i drejtë është gjysmë i rregullt ose, në përgjithësi, një shumëfaqësh uniform nëse faqet bazë janë trekëndësha barabrinjës dhe tre fytyrat e tjera janë katrore . Mund të shihet si një hosohedron trigonal i cunguar, i përfaqësuar nga simboli Schläfli t{2,3}. Në mënyrë alternative mund të shihet si prodhimi kartezian i një trekëndëshi dhe një segmenti vije, dhe përfaqësohet nga produkti, Dyfishi i një prizmi trekëndor është një bipiramidë trekëndore.

Grupi i simetrisë së një prizmi të drejtë 3 anësor me bazë trekëndore është D 3h i rendit 12. Grupi i rrotullimit është D 3 i rendit 6. Grupi i simetrisë nuk përmban përmbysje.