Projeksioni i fuqisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Aeroplanmbajtëset si Stampa:USS luajnë një rol të rëndësishëm në projeksionin modern të fuqisë.

Projeksioni i fuqisë ose projeksioni i forcësmarrëdhëniet ndërkombëtare është aftësia e një shteti për të vendosur dhe mbështetur forcat jashtë territorit të tij.[1] Aftësia e një shteti për të projektuar fuqinë e tij në një zonë mund të shërbejë si një levë diplomatike efektive, duke ndikuar në proceset e vendimmarrjes dhe duke vepruar si një pengesë e mundshme në sjelljet e shteteve të tjera.[2][3][4][5]

Kjo aftësi është një element thelbësor i fuqisë së një shteti në marrëdhëniet ndërkombëtare. Çdo shtet në gjendje të drejtojë forcat e tij ushtarake jashtë territorit të tij mund të thuhet se ka një nivel të aftësisë së projektimit të fuqisë, por vetë termi përdoret më shpesh në lidhje me ushtritë me shtrirje mbarëbotërore (ose të paktën dukshëm më e gjerë se zona e afërt e një shteti ). Edhe shtetet me asete të konsiderueshme të fuqisë së fortë (si një ushtri e madhe e përhershme) mund të jenë në gjendje të ushtrojnë ndikim të kufizuar rajonal për sa kohë që u mungojnë mjetet për të projektuar efektivisht fuqinë e tyre në shkallë globale. Në përgjithësi, vetëm disa shtete të zgjedhura janë në gjendje të kapërcejnë vështirësitë logjistike të qenësishme në dislokimin dhe drejtimin e një force ushtarake moderne, të mekanizuar. Aleatët dhe partnerët mund të marrin ose ndajnë një pjesë të barrës së projeksionit të fuqisë.[6][7][8] Një masë e aftësisë së një shteti për të projektuar fuqi është humbja e Gradientit të Forcës, derisa një pikë kulmore të jetë e dukshme për të tjerët, pasi një operacion është duke u zhvilluar.

Një shtet mund të § konkurrojë në zonën gri vetëm paksa konflikti, duke ushtruar fuqinë e tij të butë ose fuqinë e fortë, në një përpjekje për superfuqi të mundshme.: 1:47  Ndërsa masat tradicionale të projeksionit të fuqisë zakonisht fokusohen në asetet e fuqisë së fortë (tanke, ushtarë , avionë, anije detare, etj.), përdorimi i fuqisë së butë tregon se projeksioni i fuqisë nuk duhet domosdoshmërisht të vendosë në mënyrë aktive forcat ushtarake në luftim, por vetëm potencialisht.[9] Asetet për projeksionin e energjisë shpesh mund të shërbejnë për përdorime të dyfishta, siç ilustron vendosja e ushtrive të vendeve të ndryshme gjatë reagimit humanitar ndaj tërmetit të Oqeanit Indian të vitit 2004.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ US Department of Defense (2013). The Dictionary of Military Terms. New York: Skyhorse Publishing. ISBN 9781628730197. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Bartosz Głowacki (4 Feb 2022) What weapons will Poland send to Ukraine – and is an alliance next?
  3. ^ Reuters (February 1, 2022) Factbox-How Ukraine's armed forces shape up against Russia's
  4. ^ Pravda (Правда) (17 Mar 2022) Zelenskyy explained the essence of the new military alliance   U24 from Zelenskyy's night address verbatim: "I addressed the United States and all responsible states with a proposition to create a new U24 union: a new union that will ensure that each aggressor receives a coordinated world response quickly, effectively, and immediately - not in weeks, months, years, but for the first 24 hours after the attack."   "We can no longer trust existing institutions. We cannot expect bureaucrats in international organisations to change fast enough, so we must look for new guarantees, create new tools, and to build alliances with those who have the courage to do what justice demands."
  5. ^ Salamah Magnuson, Morgan Keay, Kimberly Metcalf (Spring 2022) Countering Hybrid Warfare: Mapping Social Contracts to Reinforce Societal Resiliency in Estonia and Beyond
  6. ^ Katie Lange (8 Oct 2018) National Defense Strategy: Alliances and Partnerships
  7. ^ Ian Ward (23 Feb 2022) Joe Biden’s Secret Constitutional Weapon
  8. ^ Andrew Desiderio, Tara Palmeri and Meridith McGraw (23 Feb 2022) Republicans descend into foreign policy factionalism over Russia-Ukraine standoff
  9. ^ Shashank Joshi (29 Jan 2022) The technology of seeing and shooting your enemies