Pronësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Pronësia është gjendja ose fakti i posedimit dhe kontrollit ligjor mbi pasurinë, e cila mund të jetë çdo aktiv, i prekshëm ose i paprekshëm. Pronësia mund të përfshijë të drejta të shumta, të referuara kolektivisht si titull, të cilat mund të ndahen dhe mbahen nga palë të ndryshme.

Procesi dhe mekanika e pronësisë janë mjaft komplekse: mund të fitohet, transferohet dhe humbet pronësia e pronës në një sërë mënyrash. Për të fituar pronën mund të blihet me para, ta këmbehet me pronë tjetër, ta fitojë me bast, ta marrë dhuratë, ta trashëgojë, ta gjejë, ta marrë si dëm, ta fitojë duke bërë punë ose duke kryer shërbime, ta bëjë atë. , ose strehoje atë. Dikush mund të transferojë ose të humbasë pronësinë e pronës duke e shitur atë me para, duke e shkëmbyer atë me një pronë tjetër, duke e dhënë atë si dhuratë, duke e vendosur gabimisht ose duke e hequr atë nga pronësia nëpërmjet mjeteve ligjore si dëbimi, sekuestrimi, sekuestrimi ose marrja. Pronësia është vetëpërhapëse në atë që pronari i çdo prone do të zotërojë gjithashtu përfitimet ekonomike të asaj prone.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë mijëvjeçarëve dhe nëpër kultura, nocionet në lidhje me atë që përbën "pronë" dhe se si ajo trajtohet kulturalisht kanë ndryshuar shumë. Pronësia është baza për shumë koncepte të tjera që formojnë themelet e shoqërive antike dhe moderne si paraja, tregtia, borxhi, falimentimi, kriminaliteti i vjedhjes dhe prona private kundrejt asaj publike. Pronësia është blloku kryesor i ndërtimit në zhvillimin e sistemit socio-ekonomik kapitalist. Adam Smith deklaroi se një nga ligjet e shenjta të drejtësisë ishte ruajtja e pronës dhe zotërimeve të një personi.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]