Propofol

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Propofol (INN, tregtuar si Diprivan nga AstraZeneca) është një veprim të shkurtër, e administruar intravenoz agjent hipnozës. Përdor saj përfshijnë induksion dhe mirëmbajtjen e anestezi të përgjithshme, qetësim për të rriturit ventiluar mekanikisht, dhe qetësim procedurale. Propofol është gjithashtu përdoret zakonisht në mjekësinë veterinare. Propofol është aprovuar për përdorim në më shumë se 50 vende, dhe versione të përgjithshëm janë në dispozicion. Kimikisht, propofol është i palidhur me barbiturates, dhe ka zëvendësuar kryesisht natriumi thiopental (Pentothal) për hyrje të anestezi si rimëkëmbjes nga propofol është më i shpejtë dhe "qartë" në krahasim me thiopental. Propofol nuk është konsideruar një analgjezik, kështu që opioids si fentanyl mund të kombinohet me propofol për të lehtësuar dhimbjen. [1] Për shkak të efekteve të saj amnestic dhe pamjen si një lëng të bardhë, propofol ka qenë quajtur humorously "qumësht i amnezi" nga profesionistët mjekësorë. )

Kimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

20-ampoule ml emulsioni 1% propofol, shiten si në Australi nga Sandoz Propofol është zhvilluar fillimisht në Mbretërinë e Bashkuar nga Imperial Chemical Industries si ICI 35.68. Hulumtimet klinike ndjekur në vitin 1977, duke përdorur një formular në solubilised EL cremophor. Megjithatë, për shkak të reaksioneve të cremophor anafilaktik, ky formulim u tërhequr nga tregu dhe riformuluar më pas si një emulsioni e një vaj sojë / përzierje propofol në ujë. Formulimi emulsified u ri-filloi në vitin 1986 nga ICI (tani AstraZeneca) nën Diprivan brand name (versioni i shkurtuar i mjet anastezik diisopropyl intravenoz). Përgatitja është aktualisht në dispozicion 1 propofol%, 10% vaj sojë, dhe 1.2% phospholipid pastruar vezë (emulsifier), me 2,25% të glicerinë si një agjent tonicity-rregullimi, dhe hidroksid natriumi për të rregulluar pH. Diprivan përmban EDTA si një agjent antimicrobial. Formulimet Newer generic metabisulfite përmbajnë sodium ose alkool benzyl. Emulsioni Propofol është një lëng shumë i errët të bardhë për shkak të shpërndajnë e dritës nga vogël (~ 150 nm) pikat e naftës që ai përmban. Një formular i tretshëm në ujë prodrug, fospropofol, ka qenë kohët e fundit zhvilluar dhe testuar me rezultate pozitive. Fospropofol është prishur me shpejtësi poshtë nga phosphatase alkaline enzimë në formën propofol. Tregtuar si Lusedra, ky formulim i ri nuk mund të prodhojë dhimbje në vend injeksion që ndodh shpesh me forma tradicionale të drogës. Food and Drug Administration e SHBA miratoi produkt në 2008.

Farmakologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Propofol është lidhur shumë proteina-in vivo dhe metabolised nga zgjedhim në të mëlçisë. [4] Shkalla e miratimit e tij kalon gjak rrjedhës së mëlçisë, duke sugjeruar një vend extrahepatic e eliminimit si. Ajo ka disa mekanizmave të veprimit, [5] [6] [7] si me potentiation i GABA receptor-Një aktivitet, duke ngadalësuar kanali-orari i mbylljes, [8] [9] [10] dhe të veprojnë si një kanal sodium blocker. [11] [12] hulumtimet e fundit ka sugjeruar gjithashtu se sistemi endocannabinoid mund të kontribuojë në mënyrë të konsiderueshme për të veprimit mjet anastezik propofol dhe në pronat e saj unik. [13] Jetës gjysma e eliminimit të propofol ka qenë vlerësuar në mes 2 dhe 24 orë. Megjithatë, kohëzgjatjen e saj të efektit klinik është shumë më e shkurtër, sepse propofol është shpërndarë me shpejtësi në indet periferike. Kur përdoret për qetësim IV, një dozë të vetme të propofol zakonisht vesh jashtë brenda disa minutave. Propofol është me dhunti të shumta, të drogës mund të jepet për qetësim të shkurtër apo të zgjatura, si dhe për anestezi të përgjithshme. Përdorimi i tij nuk është i lidhur me neveri siç është parë shpesh me medikamente opioid. Këto karakteristika të fillim dhe shërim të shpejtë së bashku me efektet e saj amnestic [14] kanë çuar në përdorimin e saj të zgjeruar për qetësim dhe anestezi. Hulumtim EEG për ata pëson anestezi të përgjithshme me propofol konstaton se kjo shkakton një ulje të shquar në kapacitetin e integrimit të trurit informacion në valën e frekuencave gama grupit.

Efektet dhe ndërveprime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efektet e frymëmarrjes propofol janë potentiated nga depresionit respirator të tjera, duke përfshirë benzodiazepines. [16] Ashtu si me çdo agjent tjetër të përgjithshëm mjet anastezik, propofol duhet vetëm të administruar, ku stafi i trajnuar në mënyrë të përshtatshme dhe pajisjeve të monitorimit janë në dispozicion, si dhe menaxhimin e duhur udhë ajrore, një furnizim të oksigjenit shtesë, ventilim artificial dhe reanimacion kardiovaskulare

Efektet anësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përveç presionit të ulët të gjakut (kryesisht përmes vasodilation) dhe apnea rastit pas doza induksion, një nga efektet më të shpeshta të propofol anë është dhimbje për injeksion, sidomos në venat e të vogla. Kjo dhimbje mund të zbutet nga pretreatment me lidocaine. [18] Pacientët tregojnë dallim i madh në reagimin e tyre ndaj propofol, herë pas here duke treguar qetësim të thellë me doza të vogla. Një shumë serioze, por efekt të rralla anë është dystonia. [19] lëvizjet e lehta myoclonic janë të zakonshme, si me agjentët e tjerë intravenoz hipnozës. Propofol duket të jetë i sigurt për përdorim në porphyria, dhe nuk ka qenë i njohur për të shkaktuar hyperpyrexia malinje. Është raportuar se euforia e shkaktuar nga propofol është ndryshe nga agjentët e qetësim të tjera, "Unë edhe kujtohet përvoja ime e parë duke përdorur propofol: një grua e re që u dalin nga një anestezi MAC shikoi në mua sikur të isha një maskuar Brad Pitt dhe më tha mendonin se ajo thjesht e mrekullueshme "-CF Uard, M.D. [20] Propofol ka detyruar priapism thuhet në disa individëve.

Sindromi Propofol infuzion[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një tjetër efekt të përshkruara kohët e fundit të rrallë, por serioz, pala është sindrom propofol infuzion. Ky çrregullim potencialisht vdekjeprurese metabolike është raportuar në mënyrë kritike pacientët e sëmurë pas një infuzion të zgjatur të propofol dozë të lartë në kombinim me catecholamines dhe / ose kortikosteroidet

Jo-përdorim mjekësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka raporte të vetë-administrimin e propofol për qëllime rekreative. [24] [25] efektet afat-shkurtë të përfshijnë eufori butë, hallucinations, dhe disinhibition. [26] [27] Long-term përdorim është raportuar të rezultojë në varësisë. [28] [29] përdorim i tillë i drogës ka qenë përshkruar në mesin e personelit mjekësor të tilla si anestezistët që kanë qasje të drogës, [28] Abuse është raportuar të jetë më e zakonshme midis anestezistët më rotas (rotacionet) me periudha të tjera të shkurtra si abuzues raport zgjim të mirë-e zuri gjumi shtetit. [30] shpërdorimit të drogës është relativisht i rrallë për shkak të potencë e saj dhe niveli i monitorimit të kërkuara për të marrë atë në mënyrë të sigurtë. Propofol ende nuk është caktuar nga Administrata për Zbatimin e Drogës e SHBA. [31] [30] Doza e pjerrta-kurbë përgjigjen e drogës bën abuzimit potencial shumë të rrezikshme, pa monitorimin e duhur, dhe të paktën tre të vdekur nga vetë administrim kanë qenë regjistruar. [32] [33] Kujdes me rreziqet e mos-përdorimit mjekësor të propofol rritur në gusht të vitit 2009 për shkak të përfundimit Los Angeles County hetues se Michael Jackson vdekur nga një përzierje e propofol dhe lorazepam drug benzodiazepine. [34] [35] [36] [37 ] Sipas një urdhër kërkimi 22 korrik nën betim lëshoi nga gjykata e qarkut e Harris County, Texas, mjeku personal Xhekson administruara 25 milligrams e propofol holluar me lidocaine pak para vdekjes së tij.

References[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

^ Miner JR, Burton JH. Clinical practice advisory: Emergency department procedural sedation with propofol. Annals of Emergency Medicine. 2007 Aug;50(2):182–7, 187.e1. Epub 2007 Feb 23. ^ Euliano TY, Gravenstein JS (2004). "A brief pharmacology related to anesthesia". Essential anesthesia: from science to practice. Cambridge, UK: Cambridge University Press. pp. 173. ISBN 0-521-53600-6. Retrieved 2009-06-02. ^ "www.accessdata.fda.gov/scripts/cder/drugsatfda/index.cfm?fuseaction=Search.DrugDetails". ^ Favetta P, Degoute C-S, Perdrix J-P, Dufresne C, Boulieu R, and Guitton J (2002). Propofol metabolites in man following propofol induction and maintenance. British Journal of Anaesthesia, 88, 653–8. ^ Trapani G, Altomare C, Liso G, Sanna E, Biggio G. Propofol in anesthesia. Mechanism of action, structure-activity relationships, and drug delivery. Current Medicinal Chemistry. 2000 Feb;7(2):249-71. PMID 10637364 ^ Kotani Y, Shimazawa M, Yoshimura S, Iwama T, Hara H. The experimental and clinical pharmacology of propofol, an anesthetic agent with neuroprotective properties. CNS Neuroscience and Therapeutics. 2008 Summer;14(2):95–106. PMID 18482023 ^ Vanlersberghe C, Camu F. Propofol. Handbook of Experimental Pharmacology. 2008;(182):227-52. PMID 18175094 ^ Trapani G, Latrofa A, Franco M, Altomare C, Sanna E, Usala M, Biggio G, Liso G. Propofol analogues. Synthesis, relationships between structure and affinity at GABAA receptor in rat brain, and differential electrophysiological profile at recombinant human GABAA receptors. Journal of Medicinal Chemistry. 1998 May 21;41(11):1846–54. PMID 9599235 ^ Krasowski MD, Jenkins A, Flood P, Kung AY, Hopfinger AJ, Harrison NL. General anesthetic potencies of a series of propofol analogs correlate with potency for potentiation of gamma-aminobutyric acid (GABA) current at the GABA(A) receptor but not with lipid solubility. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 2001 Apr;297(1):338-51. PMID 11259561 ^ Krasowski MD, Hong X, Hopfinger AJ, Harrison NL. 4D-QSAR analysis of a set of propofol analogues: mapping binding sites for an anesthetic phenol on the GABA(A) receptor. Journal of Medicinal Chemistry. 2002 Jul 18;45(15):3210–21. PMID 12109905 ^ Haeseler G, Leuwer M. High-affinity block of voltage-operated rat IIA neuronal sodium channels by 2,6 di-tert-butylphenol, a propofol analogue. European Journal of Anaesthesiology. 2003 Mar;20(3):220-4. PMID 12650493 ^ Haeseler G, Karst M, Foadi N, Gudehus S, Roeder A, Hecker H, Dengler R, Leuwer M. High-affinity blockade of voltage-operated skeletal muscle and neuronal sodium channels by halogenated propofol analogues. British Journal of Pharmacology. 2008 Sep;155(2):265-75. PMID 18574460 ^ Fowler, CJ. "Possible involvement of the endocannabinoid system in the actions of three clinically used drugs." Trends Pharmacol. Sci. 2004 Feb;25(2):59–61. ^ Veselis RA, Reinsel RA, Feshchenko VA, & Wroński M. The comparative amnestic effects of midazolam, propofol, thiopental, and fentanyl at equisedative concentrations. Anesthesiology. 1997 Oct;87(4):749-64. PMID 9357875 ^ Lee U, Mashour GA, Kim S, Noh GJ, Choi BM. (2009). Propofol induction reduces the capacity for neural information integration: implications for the mechanism of consciousness and general anesthesia. Conscious Cogn. 18(1):56-64. PMID 19054696 doi:10.1016/j.concog.2008.10.005 ^ Doheny, Kathleen; Louise Chang, Hector Vila Jr (2009-08-24). "Propofol Linked to Michael Jackson's Death". WebMD. Retrieved 2009-08-26. ^ https://web.archive.org/web/20111004154816/http://www1.astrazeneca-us.com/pi/diprivan.pdf ^ "Propofol Drug Information, Professional". drugs.com. Retrieved 2007-01-02. ^ Schramm BM, Orser BA (2002). Dystonic reaction to propofol attenuated by benztropine (Cogentin). Anesth Analg, 94, 1237-40. ^ https://web.archive.org/web/20150213073210/http://www.csahq.org/pdf/bulletin/propofol_57_2.pdf ^ Vesta, Kimi; Shaunta Martina, Ellen Kozlowski (2009-04-25). "Propofol-Induced Priapism, a Case Confirmed with Rechallenge". The Annals of Pharmacotherapy 40 (5): 980–982. doi:10.1345/aph.1G555. PMID 16638914 doi:10.1345/aph.1G555 . PMID 16638914. ^ Fuentesa, Ennio; Silvia Garciaa, Manuel Garridoa, Cristina Lorenzob, Jose Iglesiasb, Juan Sola (July 2009). "Successful treatment of propofol-induced priapism with distal glans to corporal cavernosal shunt". Urology 74 (1): 113–115. doi:10.1016/j.urology.2008.12.066. PMID 19371930 doi:10.1016/j.urology.2008.12.066.|url=|format=|accessdate=2009-08-25|doi_brokendate=2009-08-25 }} ^ Vasile B, Rasulo F, Candiani A, Latronico N (2003). "The pathophysiology of propofol infusion syndrome: a simple name for a complex syndrome". Intensive care medicine 29 (9): 1417–25. doi:10.1007/s00134-003-1905-x. PMID 12904852. ^ Riezzo I, Centini F, Neri M, Rossi G, Spanoudaki E, Turillazzi E, Fineschi V (2009). "Brugada-like EKG pattern and myocardial effects in a chronic propofol abuser". Clin Toxicol (Phila) 47 (4): 358–63. PMID 19514884. ^ Belluck, Pam (2009-08-06). "With High-Profile Death, Focus on High-Risk Drug". New York Times. Retrieved 2009-08-07. ^ In Sweetman SC (Ed.). Martindale: The Complete Drug Reference 2005. 34th Edn London pp. 1305–7 ^ Baudoin Z. General anaesthetics and anaesthetic gases. In Dukes MNG and Aronson JK (Eds.). Meyler's Side Effects of Drugs 2000. 14th Edn Amsterdam pp. 330 ^ a b Roussin A, Montastruc JL, Lapeyre-Mestre M (October 21 2007). "Pharmacological and clinical evidences on the potential for abuse and dependence of propofol: a review of the literature". Fundamental and Clinical Pharmacology (5): 459-66. PMID 17868199. ^ Bonnet U, Harkener J, Scherbaum N (June 2008). "A case report of propofol dependence in a physician". J Psychoactive Drugs 40 (2): 215–7. PMID 18720673. ^ a b Charatan F (2009). "Concerns mount over misuse of propofol among US healthcare professionals". BMJ 339: b3673. ^ Jana Winter (2009-07-06). "Michael Jackson's Doctor Not Licensed to Prescribe Controlled Drugs in California". Fox News. ^ Iwersen-Bergmann S, Rösner P, Kühnau HC, Junge M, Schmoldt A (2001). "Death after excessive propofol abuse". International Journal of Legal Medicine 114 (4-5): 248–51. doi:10.1007/s004149900129. ^ Kranioti EF, Mavroforou A, Mylonakis P, Michalodimitrakis M. (March 22 2007). "Lethal self administration of propofol (Diprivan): A case report and review of the literature". Forensic Science International 167 (1): 56-8. doi:10.1016/j.forsciint.2005.12.027. ^ . ^ . http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/24/AR2009082402193.html?hpid=moreheadlines. ^ . http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/08/24/coroners-findings-in-jackson-death-revealed/?hp. ^ . http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1918363,00.html Arkivuar 25 korrik 2010 tek Wayback Machine. ^ . http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/08/24/AR2009082402193.html?hpid=moreheadlines. ^ . http://artsbeat.blogs.nytimes.com/2009/08/24/coroners-findings-in-jackson-death-revealed/?hp. ^ . http://www.scribd.com/doc/19058649/Michael-Jackson-search-warrant.