Jump to content

Protokolli i Gjenevës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Protokolli për ndalimin e përdorimit në luftë të gazeve asfiksuese, helmuese ose të tjera dhe të metodave bakteriologjike të luftës, zakonisht i quajtur Protokolli i Gjenevës, është një traktat që ndalon përdorimin e armëve kimike dhe biologjike në konfliktet e armatosura ndërkombëtare. Ai u nënshkrua në Gjenevë më 17 qershor 1925 dhe hyri në fuqi më 8 shkurt 1928. Ai u regjistrua në Serinë e Traktateve të Lidhjes së Kombeve më 7 shtator 1929.[1] Protokolli i Gjenevës është një protokoll i Konventës për Mbikëqyrjen e Tregtisë Ndërkombëtare të Armëve dhe Municion dhe në Implements of War nënshkruar në të njëjtën datë, dhe ndoqi Konventat e Hagës të 1899 dhe 1907.

Ai ndalon përdorimin e "gazrave asfiksues, helmues ose të tjerë, dhe të të gjitha lëngjeve, materialeve ose pajisjeve analoge" dhe "metodave bakteriologjike të luftës". Ky tani kuptohet si një ndalim i përgjithshëm i armëve kimike dhe armëve biologjike ndërmjet shteteve palë, por nuk ka asgjë për të thënë për prodhimin, ruajtjen apo transferimin. Traktatet e mëvonshme i mbuluan këto aspekte - Konventa e Armëve Biologjike të vitit 1972 (BWC) dhe Konventa e Armëve Kimike e vitit 1993 (CWC).

Një numër vendesh parashtruan rezerva kur u bënë palë në Protokollin e Gjenevës, duke deklaruar se ato i konsideronin vetëm detyrimet e mospërdorimit si të zbatueshme ndaj palëve të tjera dhe se këto detyrime do të pushonin së zbatuari nëse armët e ndaluara do të përdoreshin kundër tyre.[2][3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ League of Nations Treaty Series, vol. 94, pp. 66–74.
  2. ^ "Disarmament Treaties Database: 1925 Geneva Protocol". United Nations Office for Disarmament Affairs. Marrë më 2021-02-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Beard, J. (2007). "The Shortcomings of Indeterminacy in Arms Control Regimes: The Case of the Biological Weapons Convention". American Journal of International Law. 101(2): 271–321. doi:10.1017/S0002930000030098. p., 277