Protokolli i Paketave të Përdoruesit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

User Datagram Protocol (shqip: Protokolli i Paketave të Përdoruesit, shkurt UDP) është një nga protokollët kryesorë së Suitit të Protokollëve të Internetit. Me anë të UDP, programe në rrjetet kompjuterike mund të dërgojnë mesazhe të shkurta njëri tjetrit, të njojtura si paketa (duke përdorur Socket i Paketave). Protokolli u projektua nga David P. Reed në 1980.

UDP nuk garanton reliabilitet (en: reliability) ose radhimin në rrugë si TCP bën. Paketat mund të vinë të pa radhitura, të duken të dyfishta, ose të humbasin pa paralajmëruar. Jo kontrollimi i vëndarritjes së paketave e bë UDP të shpejtë dhe më eficientë për aplikacionet që nuk duhen të garantojnë mbërritjen e paketave. UDP është e nevojshme për shërbyesët (server) që i përgjigjen pyetjeve (queries) të vogla nga një numër shumë i madh klientësh. Në kundërshtim me TCP, UDP ka kompatibilitet me shpërndarjen e paketave (en packet broadcast, i dërgon paketa të gjithve në një rrjet lokal) dhe multicasting (i dërgon paketa të gjithë atyre që janë të nënshkruar).

Në disa nga aplikacionet e rrjetës që përdorin UDP përfshihen: Domain Name System (DNS), streaming media applications si IPTV, Voice over IP (VoIP), Trivial File Trannsfer Protocol (TFTP), dhe lojrat në rrjetë.

Web-browser-openclipart.svg Ky artikull në lidhje me Interneti është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar. Vista-system.png Ky artikull në lidhje me Informatika është i cunguar. Mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar.