Jump to content

Simple Mail Transfer Protocol

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) është një standard interneti për transmetimin e postës elektronike (email). Së pari u përcaktua nga RFC 821 në vitin 1982, dhe për herë të fundit u përditësua në vitin 2008 me shtesat e SMTP të zgjeruar nga RFC 5321—që është protokolli me një përdorim të gjerë sot.

SMTP si parazgjedhje përdor portin 25 të TCP. Protokolli për dorëzim e postës është i njëjtë, por përdor portin 587. Lidhje SMTP siguruar me SSL, i njohur si SMTPS, parazgjedhje në portin 465 (jostandarde, por nganjëherë përdoren për arsye të trashëgimisë).

Shembull transporti SMTP

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shembull tipik i dërgimit të një mesazhi me anë të SMTP në dy kuti postare (Alice dhe theboss) të vendosura në të njëjtën fushë postare (example.com ose localhost.com), është riprodhuar në seancën e mëposhtme të shkëmbimit.(Në këtë shembull, pjesët e bisedë janë parashtesat S-serveri dhe C-klienti; këto etiketa nuk janë pjesë e shkëmbimit.)

Pasi dërguesi i mesazhit (klienti SMTP) krijon një kanal të besueshëm të komunikimit me pranuesin e mesazhit (serverin SMTP), sesioni hapet me një fjalë përshëndetëse nga serveri, zakonisht përmban emrin e domenit plotësisht të kualifikuar (FQDN) të tij, në këtë rast smtp.example.com. Klienti inicion dialogun e vet duke iu përgjigjur me një komandë HELO duke identifikuar veten në parametrin e komandës me FQDN e vet (ose një adresë e mirëfilltë nëse nuk ka një të disponueshme) [1].

S: 220 smtp.example.com ESMTP Postfix
C: HELO relay.example.org 
S: 250 Hello relay.example.org, I am glad to meet you
C: MAIL FROM:<bob@example.org>
S: 250 Ok
C: RCPT TO:<alice@example.com>
S: 250 Ok
C: RCPT TO:<theboss@example.com>
S: 250 Ok
C: DATA
S: 354 End data with <CR><LF>.<CR><LF>
C: From: "Bob Example" <bob@example.org>
C: To: "Alice Example" <alice@example.com>
C: Cc: theboss@example.com
C: Date: Tue, 15 January 2008 16:02:43 -0500
C: Subject: Test message
C: 
C: Hello Alice.
C: This is a test message with 5 header fields and 4 lines in the message body.
C: Your friend,
C: Bob
C: .
S: 250 Ok: queued as 12345
C: QUIT
S: 221 Bye
{Serveri e mbyll lidhjen}
  1. ^ RFC 5321, Simple Mail Transfer Protocol, J. Klensin, The Internet Society (October 2008)
  • Hughes, L (1998). Internet E-mail: Protocols, Standards and Implementation. Artech House Publishers. ISBN 0-89006-939-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Hunt, C (2003). sendmail Cookbook. O'Reilly Media. ISBN 0-596-00471-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Johnson, K (2000). Internet Email Protocols: A Developer's Guide. Addison-Wesley Professional. ISBN 0-201-43288-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Loshin, P (1999). Essential Email Standards: RFCs and Protocols Made Practical. John Wiley & Sons. ISBN 0-471-34597-0. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Rhoton, J (1999). Programmer's Guide to Internet Mail: SMTP, POP, IMAP, and LDAP. Elsevier. ISBN 1-55558-212-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Wood, D (1999). Programming Internet Mail. O'Reilly. ISBN 1-56592-479-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]