Jump to content

Pteranodon

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Replika e montuar e një mashkulli të rritur skeleti P. longiceps, AMNH

Pteranodon (/ tɪˈrænədɒn /; nga greqishtja πτερόν (pteron, "krahë") dhe ἀνόδων (anodon, "pa dhëmbë")) është një gjini e pterosaur që përfshinte disa nga zvarranikët më të mëdhenj të njohur fluturues, me hapësira krahësh mbi 7 metra. Ata jetuan gjatë periudhës së vonë gjeologjike të Kretakut të Amerikës së Veriut. Më shumë ekzemplarë fosile të Pteranodon janë gjetur se çdo pterosaur tjetër, me rreth 1200 ekzemplarë të njohur nga shkenca, shumë prej tyre të ruajtura mirë me kafka gati të plota dhe skelete të artikuluara.

Pteranodon ishte një pterosaur, që do të thotë se nuk është një dinozaur. Sipas përkufizimit, të gjithë dinozaurët i përkasin njërit prej dy grupeve brenda Dinozaurisë, d.m.th. Saurischia ose Ornithischia. Si e tillë, kjo përjashton pterosaurët. Sidoqoftë, Pteranodon është paraqitur shpesh në mediat dinozaur dhe janë të lidhur fort me dinozaurët nga publiku i gjerë. Megjithëse nuk janë dinozaurë, pterosaurët si Pteranodon formojnë një klade të lidhur ngushtë me dinozaurët pasi të dy bien brenda grupit Avemetatarsalia.

Shumica e fosileve të pteranodonit janë gjetur në Kanzas. Universiteti i KanzasitLawrence, Kanzas, ka mbi 480 fosile pteranodone. Kafka e parë e pteranodonit u gjet më 2 maj 1876 në Lumin Smoky HillWallace County, Kanzas nga Samuel Wendell Williston, një koleksionist fosile që punonte për Othniel Charles Marsh. Doli që kjo hardhucë ​​fluturuese nuk kishte dhëmbë dhe Marsh e quajti atë Pteranodon, "krah pa dhëmbë".