Pushtimi mongol i Japonisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pushtimi mongol i Japonisë
Pjesë e pushtimit mongol të Azisë Lindore dhe fushatave të Kubilaj Hanit

Pushtimet mongole të Japonisë më 1274 dhe 1281
Data1274, 1281
Vendodhja
Pasoja Fitorja e japonezëve
Palët pjesëmarrëse

Japonia

Perandoria Mongole

Komandantët dhe udhëheqësit
Perandori Go-Uda
Princi Koreyasu
Hōjō Tokimune
Shōni Sukeyoshi
Ōtomo Yoriyasu
Shōni Tsuneyasu
Shōni Kageyasu
Kikuchi Takefusa
Takezaki Suenaga
Shiroishi Michiyasu
Fukuda Kaneshige
Togō Korechika
Hida Nagamoto
Mitsui Yasunaga
Sō Sukekuni
Taira no Kagetaka
Sashi Fusashi
Sashi Nao
Sashi Tōdō
Sashi Isamu
Ishiji Kane
Ishiji Jirō
Yamashiro Kai
Mongoli :
Kubilaj Han
Holdon
Liu Fuheng/Liu Fuxiang/Yu-Puk Hyong
Atagai
Hong Dagu
Ala Temür
Fan Wenhu
Li T'ing
Korea :
Mbreti Wonjong
Mbreti Chungnyeol
Kim Bang-gyeong
Fuqia ushtarake
1274: 4,000–6,000
1281: 40,000 (?)
Përforcime nga Rokuhara Tandai: 60,000 (ende të paarritura)
1274: 28,000–30,000
1281: 100,000 dhe 40,000
me 3,500 dhe 900 anije (respektivisht)
Viktimat dhe humbjet
1274/1281: Minimal 1274: 13,500
1281: 100,000
20,000–30,000 u kapën

Pushtimi mongol i Japonisë (元寇, Genkō), e cila ndodhi në vitet 1274 dhe 1281, ishin përpjekje të mëdha ushtarake të ndërmarra nga Kubilaj Han i dinastisë Yuan për të pushtuar arkipelagun japonez pas nënshtrimit të mbretërisë koreane të Goryeo. Në fund të fundit një dështim, përpjekjet për pushtim janë me rëndësi makro-historike sepse ato vendosin një kufi në zgjerimin dhe renditjen mongole si ngjarje që përcaktojnë kombin në historinë e Japonisë. Pushtimet përmenden në shumë vepra të trilluara dhe janë ngjarjet më të hershme për të cilat fjala kamikaze ("era hyjnore") përdoret gjerësisht, me origjinë nga dy tajfunët me të cilët përballen flotat mongole.

Pushtimet ishin një nga rastet më të hershme të luftës së barutit jashtë Kinës. Një nga risitë më të dukshme teknologjike gjatë luftës ishte përdorimi i bombave shpërthyese, të hedhura me dorë.[1]

Prapaskena[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas një sërë pushtimesh mongole në Kore midis viteve 1231 dhe 1281, Goryeo nënshkroi një traktat në favor të mongoleve dhe u bë një shtet vasal. Kubilaji u shpall hagan i Perandorisë Mongole në vitin 1260 edhe pse kjo nuk u njoh gjerësisht nga mongolët në perëndim dhe vendosi kryeqytetin e tij në Khanbaliq (brenda Pekinit të sotme) në vitin 1264.

Japonia u qeveris më pas nga Shikken (regjentët shogunatë) të klanit Hōjō, i cili kishte kontrolluar nga Minamoto no Yoriie, shōgun i shogunatit Kamakura, pas vdekjes së tij në vitin 1203. Rrethi i brendshëm i klanit Hōjō ishte bërë kaq shquar që ata të mos konsultoheshin më me këshillin e shogunatit (Hyōjō (評定)), Gjykatës Perandorake të Kiotos, ose vasalëve të tyre gokenin, dhe ata i merrnin vendimet e tyre në takimet private në rezidencat e tyre (yoriai (合)).

Mongolët gjithashtu bënë përpjekje për të nënshtruar popujt vendas të Sakhalin, popujt Ainu dhe Nivkh, nga viti 1264 deri më 1308.[2] Sidoqoftë, është e dyshimtë nëse veprimtaritë e mongoleve në Sakhalin ishin pjesë e përpjekjes për të pushtuar Japoninë.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Turnbull, Stephen (19 shkurt 2013). The Mongol Invasions of Japan 1274 and 1281 (në anglisht). Osprey Publishing. fq. 41–42. ISBN 978-1-4728-0045-9. Marrë më 16 prill 2013.
  2. ^ The conquest of Ainu lands: ecology and culture in Japanese expansion, 1590–1800 By Brett L. Walker, p.133
  3. ^ Nakamura, Kazuyuki (2010). "Kita kara no mōko shūrai wo meguru shōmondai" [Disa pyetje rreth "Sulmi mongol nga veriu"]. përmbledhur nga Kikuchi, Toshihiko (red.). Hokutō Ajia no rekishi to bunka [Një histori dhe kulturat e Azisë Verilindore] (në japonisht). Hokkaido University Press. fq. 428. ISBN 9784832967342.