Jump to content

Qarku linear

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një qark linear është një qark elektronik që i bindet parimit të mbivendosjes . Kjo do të thotë që dalja e qarkut kur një kombinim linear i sinjaleve aplikohet në të është i barabartë me kombinimin linear të daljeve për shkak të sinjaleve dhe zbatohen veçmas:

Quhet qark linear sepse voltazhi i daljes dhe rryma e një qarku të tillë janë funksione lineare të tensionit dhe rrymës hyrëse të tij. [1] [2] [3] Ky lloj lineariteti nuk është i njëjtë me atë të grafikëve drejtvizorë .

Në rastin e zakonshëm të një qarku në të cilin vlerat e përbërësve janë konstante dhe nuk ndryshojnë me kalimin e kohës, një përkufizim alternativ i linearitetit është që kur aplikohet një tension ose rrymë hyrëse sinusoidale e frekuencës f, çdo dalje në gjendje të qëndrueshme e qarkut ( rryma përmes çdo komponenti, ose tensioni ndërmjet dy pikave) është gjithashtu sinusoidal me frekuencë f . [1] [4] Një qark linear me vlera konstante të komponentëve quhet linear-statik në kohë (LSK) (ang. linear time-invariant (LTI)).

Joformalisht, një qark linear është ai në të cilin vlerat e komponentëve elektronikë (të tilla si rezistenca, kapaciteti, induktiviteti, fitimi, etj.) nuk ndryshojnë me nivelin e tensionit ose rrymës në qark. Qarqet lineare janë të rëndësishme sepse mund të përforcojnë dhe përpunojnë sinjale elektronike pa shtrembërim . Një shembull i një pajisjeje elektronike që përdor qarqe lineare është një sistem zëri .

  1. ^ a b Maas, Stephen A. (2003). Nonlinear Microwave and RF Circuits. Artech House. fq. 2. ISBN 9781580536110. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Maas" defined multiple times with different content
  2. ^ Wing, Omar (2008). Classical Circuit Theory. Springer Science and Business Media. fq. 12–14. ISBN 9780387097404. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Chen, Wai Kai (2004). The Electrical Engineering Handbook. Elsevier. fq. 4, 12, 75–76. ISBN 9780080477480. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Zumbahlen, Hank (2008). Linear circuit design handbook. Newnes. ISBN 978-0-7506-8703-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)